ruimtevaart

Ruimtevaart gaat commercieel: Dragon-capsule op weg naar het internationale ruimtestation ISS

Op dinsdag 22 mei om 9.44 u (onze tijd) werd vanop de ruimtevaartbasis Cape Canaveral in Florida (Verenigde Staten) een Falcon 9-raket gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord van de raket bevindt zich een onbemande capsule, de Dragon, die het ISS zal bevoorraden met levensmiddelen en ander noodzakelijk materiaal.

Dragon ISS


Toenemende zonneactiviteit zorgt voor minder ruimteafval

Door de toenemende zonneactiviteit zet de atmosfeer van de Aarde langzaam uit. Ruimteafval dat zich in een relatief lage baan rond de Aarde bevindt, ondervindt hierdoor meer wrijving en brandt sneller op in de atmosfeer dan wanneer de activiteit van de Zon lager is.


Héél lange vuurbol op Kerstavond was opbrandende rakettrap (update: eigen filmbeelden!)

Met wat geluk (boven sommige delen van het land was het reeds bewolkt!) heeft u op Kerstavond ook dit bijzondere spektakel kunnen waarnemen: omstreeks 17h25 zagen waarnemers in Nederland, Duitsland, Luxemburg en dus ook België iets wat er uitzag als een héél heldere bolide (vuurbol, "vallende ster") die uit elkaar viel. Maar waar "echte" meteoren hoogstens enkele seconden zichtbaar zijn, duurde dit spektakel zo'n 20 seconden.


NASA op weg naar Mars

Curiosity Deze namiddag is vanop Cape Canaveral in Florida een Atlas-V raket gelanceerd met aan boord het Mars Science Laboratory. Deze sonde zou in augustus 2012 bij de rode planeet moeten aankomen. Aan boord is de marsrover Curiosity die zal landen in de grote inslagkrater Gale. Curiosity gaat onderzoeken of de bodem van deze krater ooit leefbaar geweest is voor mico-organismen.


Russische marssonde verloren...

phobos-gruntDe Russische Marssonde Phobos-Grunt is verloren. De sonde werd op 8 november gelanceerd vanop Bajkonoer en bereikte met succes haar baan om de Aarde. De motor die het tuig in de richting van Mars moest sturen kwam echter niet tot ontbranding.


Duitse Röntgentelescoop ROSAT valt weldra op Aarde - UPDATE 23 oktober

UPDATE 23 oktober:
Vannacht heeft de reëntry van ROSAT plaats gevonden. Voor zover bekend zijn nergens brokstukken in bevolkte gebieden terrecht gekomen.

Amper enkele weken nadat de Amerikaanse UARS-satelliet op Aarde neerkwam, staat nu een Duitse ruimtetelescoop hetzelfde lot te wachten.
ROSAT is een Röntgentelescoop die op 1 juni 1990 gelanceerd werd en oorspronkelijk ontworpen was om gedurende 18 maanden tot 5 jaar te functioneren. Uiteindelijk duurde de missie 8 jaar, en werd ROSAT op 12 februari 1999 definitief uitgeschakeld.


Europees Galileo-project gaat van start - UPDATE 20 oktober 15:35

Update:
De lancering is uitgesteld omwille van een lek in een klep van het systeem voor de brandstofbevoorrading. Naar alle waarschijnlijkheid zal morgen een nieuwe poging ondernomen worden om 12u30 onze tijd.

Donderdag 20 oktober wordt een belangrijke dag voor de Europese ruimtvaartgeschiedenis. Vanop de basis Centre Spatial Guyanais (CSG) in Kourou (Frans-Guyana) zal de ESA voor het eerst een Russische Soyuz lanceren. Aan boord van de draagraket zullen zich de eerste twee satellieten van het Europese Galileo-netwerk bevinden.


Onderdelen UARS-satelliet vallen terug op Aarde...

Update 6 (24/9, 14h00m)

Nog steeds geen officiële bevestiging. Dat wijst er waarschijnlijk op dat ze -zoals een beetje te verwachten was- boven de Stille Oceaan neergevallen zijn, of anders in héél dunbevolkte gebieden in Canada.


Juno op weg naar Jupiter

Nog vijf jaar geduld - toegegeven, dat is nog even wachten - maar vanaf juli 2016 zal ons geduld beloond worden. Tegen dan immers arriveert de Amerikaanse ruimtesonde Juno die op 5 augustus gelanceerd werd bij de reuzenplaneet Jupiter. De verwachtingen rond dit project zijn hooggespannen, want er is natuurlijk al wel een boel geweten over de grootste planeet van het zonnestelsel, maar toch zijn er i.v.m. Jupiter nog veel vragen onbeantwoord.


Einde van een tijdperk: de laatste vlucht van de Space Shuttle

Met de veilige terugkeer op Aarde van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis op donderdag 21 juli 2011 na een reis van dertien dagen – op het programma: een bezoek aan het internationale ruimtestation ISS – is een einde gekomen aan een avontuur dat precies dertig jaar geduurd heeft.

135_main_image

Deze ruimtereis van Atlantis was inderdaad de laatste vlucht van een Space Shuttle, de eerste lancering vond plaats op 12 april 1981, het was ruimteveer Columbia dat de spits mocht afbijten.