ruimtevaart

NASA-projecten geschrapt wegens te duur

De Amerikaanse president Barack Obama stelde gisteren zijn begroting voor 2011 voor. Onder de 120 geschrapte overheidsprojecten zit ook het prestigieuze ruimtevaartproject van 2004, dat als doel had een alternatief te realiseren voor de spaceshuttle. Daarmee lijkt er een einde te komen aan het zogenoemde Constellation-programma. De belangrijkste onderdelen hiervan zijn het bouwen van de nieuwe ruimtecapsule Orion, de maanlander Altair en aangepaste Ares-draagraketten.


Frank De Winne over zijn eerse weken terug thuis

Vorige vrijdag (18 december) was Frank De Winne voor het eerst op bezoek in ons land sinds hij op 1 december terugkeerde op Aarde na een verblijf van zes maanden in de ruimte aan boord van het internationale ruimtestation ISS.


Laatste uren in ISS voor Frank De Winne: UPDATE6

8h46m: de twee companen van Frank werden reeds uit de Soyoez gehaald, nu is het de beurt aan onze astronaut. Zoals steeds worden ze afgevoerd op een brancard: na 6 maand in gewichtloze toestand kan je -terug op Aarde- niet meer op eigen kracht voortbewegen.
De Winne na landing.thumbnail
Soyoez na landing.thumbnail
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Opnieuw Belgische satelliet in de ruimte: PROBA2

Op 2 november werd vanop de Russische ruimtevaartbasis van Plesetsk met behulp van een Rockot-lanceerraket de Belgische ESA-satelliet PROBA2 gelanceerd naar een baan rond de Aarde op 725 km hoogte.


Impact LCROSS-sonde op de Maan: eerste resultaten

De NASA heeft vrijdag 09 oktober 2009 een onbemande sonde en een afgedankte rakettrap laten inslaan op de Maan. Bedoeling van het onuitgegeven 'bombardement' is te bevestigen dat er water op de maan is. Op 18 juni vertrok een Atlas-5 draagraket vanop Cape Canaveral met twee onbemande sondes naar de Maan, de 'Lunar Reconnaissance Orbiter' (LRO) en de LCROSS ('Lunar Crater Observation and Sensing Satellite').
cabeus_strip_lab.thumbnailHet LCross moederschip maakte deze foto van de krater Cabeus tijdens de dodelijke sprong in de schaduw.


Morgen botst LCROSS op de Maan...

Morgen (vrijdag 9 oktober) omstreeks 12h30m (onze tijd) zal een eerste onderdeel van de LCROSS-missie te pletter slaan op de Maan, meer bepaald op de héél zuidelijk gelegen krater Cabeus. De bedoeling van deze missie is om -ten overvloede- aan te tonen dat er water op de Maan is (en dan zeker in die kraters die aan de polen gelegen zijn, waarin de Zon nooit kan schijnen en het water dus niet verdampt).

226165main1_226x170_On_Way_In.thumbnail


“Een nieuw begin voor Hubble”

“Een nieuw begin voor Hubble”, dat was te horen tijdens de NASA-persconferentie op 9 september waar enkele spectaculaire foto’s werden vrijgegeven die genomen werden door de vernieuwde Hubble-ruimtetelescoop.


Indrukwekkende beelden van buurplaneet Mars

Bedankt, NASA!


Lunar Reconnaissance fotografeert restanten Apollo-missies

Net op tijd voor de 40ste verjaardag van de eerste mens op de Maan -Neil Armstrong op 1 juli 1969- heeft de Lunar Reconnaissance Orbiter Camera foto's gemaakt waarop de landingstuigen van 5 der 6 geslaagde Apollo-missies te zien zijn.
Alle beelden werden uitdrukkelijk gemaakt bij een lage stand van de Zon, zodat de toestellen (telkens het onderste deel van de maanlander, het bovenste deel keerde natuurlijk met de astronauten terug naar de Aarde) een lange schaduw werpen op het maanoppervlak.


Al eens gedacht om naar Mars te gaan?

Het is wellicht een droom die misschien voor de jongeren onder ons ooit realiteit wordt. Voor de meesten onder ons zal het helaas wel bij een droom blijven. Of…misschien toch niet volledig?