Morgen botst LCROSS op de Maan...

Morgen (vrijdag 9 oktober) omstreeks 12h30m (onze tijd) zal een eerste onderdeel van de LCROSS-missie te pletter slaan op de Maan, meer bepaald op de héél zuidelijk gelegen krater Cabeus. De bedoeling van deze missie is om -ten overvloede- aan te tonen dat er water op de Maan is (en dan zeker in die kraters die aan de polen gelegen zijn, waarin de Zon nooit kan schijnen en het water dus niet verdampt).

Het gaat eigenlijk om de bovenste trap van de Atlas V Centaur-raket die zal te pletter slaan op de Maan, waardoor een wolk van stof en gruis zal omhoog geslingerd worden. Zo'n vier minuten later vliegt dan de eigenlijke LCROSS-sonde doorheen die wolk, om daarbij materiaal te verzamelen, te onderzoeken en de gegevens direct door te sturen naar de Aarde. Want vlak erna zal de LCROSS zelf ook te pletter slaan, waarbij een tweede pluim van stof en gruis opgeworpen wordt.

Wetenschappers verwachten trouwens dat deze fenomeen ook vanop Aarde zichtbaar zou kunnen zijn, zelfs met niet al te grote amateur-telescopen (25cm diameter en meer). Helaas zal dat in Europa wel niet lukken: een laagstaande Maan overdag toont behoorlijk weinig contrast...