Mira: 40 Jaar jong

In 1967 opende MIRA voor het eerst zijn deuren voor het publiek, als allereerste volkssterrenwacht van het land.

In de loop der jaren kwam er natuurlijk van alles bij: nieuwe lokalen, nieuwe telescopen, meer experimenten, andere tentoonstellingen,…

Maar na 40 jaar waren we toe aan een grondige facelift: in 2006 begonnen we daarom met het ambitieuze project om MIRA in een nieuw kleedje te steken, met de financiële steun van een aantal enthousiaste sponsors en overheden (o.a. Toerisme Vlaanderen, Brussels Airport Company, Cera en de Provincie Vlaams-Brabant).

Bij al deze investeringen - tentoonstellingen zowel als telescopen - hadden we maar één idee in het achterhoofd: hoe kunnen we een bezoek aan MIRA nog aantrekkelijker maken voor de bezoekers, dit zowel voor de vele groepsbezoeken (met gids) als de dagjesmensen die alleen of in familie MIRA en Grimbergen bezoeken.

  • Het eerste luik was de herinrichting van het binnengedeelte, afgewerkt in 2007. Het tentoonstellingsgedeelte van MIRA vormt nu één uniform geheel: een sobere stijl, mooie kleuren, veel multimedia en leuke proefjes om allerhande sterrenkundige zaken te verduidelijken. En individuele bezoekers of families die MIRA zonder gids bezoeken, krijgen nu toch gesproken commentaar (stem van Frank Deboosere) dankzij ons systeem van audiogidsen
  • In 2008-2009 is het tijd voor het tweede luik: na het binnengedeelte komt het "dak van de sterrenwacht" aan bod. Het waarnemingsterras met de telescopen en antennes vormt immers nog altijd de essentie van de volkssterrenwacht. Er komen nieuwe trapjes, balustrades en hellende vlakken, maar vooral komen er een resem nieuwe en vernieuwde telescopen.

Op deze pagina's krijg je een overzicht van dit ambitieuze telescoopproject, waarvan sommige onderdelen reeds geleverd zijn (kijk maar eens naar de prachtige maanfoto gemaakt met de gloednieuwe 120mm ED-lenzenkijker!)