De 400 mm Meade ACF-telescoop

Deze nieuwe kijker ziet er op het eerste zicht uit als een grotere broer van de oude 200mm Schmidt-Cassegrain (daterend van halfweg de jaren '70) in de kleine telescoopkoepel. Het is immers ook een compacte zogenaamde "catadiopter": een telescoop bestaande uit een combinatie van spiegels en een correctielens. Maar dankzij de technologische vooruitgang geeft zo'n ACF ("Advanced Coma-Free") beduidend scherpere beelden, en dat over een groot beeldveld!

Bovendien heeft deze kijker een spiegeldiameter van 400mm hebben: het dubbele van de huidige Schmidt-Cassegrain. Hij vangt dus -oppervlakte!- vier keer meer licht op, waardoor we de bezoekers hiermee een heleboel zwakkere objecten kunnen voorschotelen.

En ook deze kijker werkt volledig computergestuurd : met één druk op de knop beweegt hij automatisch naar het gewenste object. Niet enkel naar de klassieke planeten, of de Maan, of de vele nevels en sterrenhopen, maar ook overvliegende satellieten komen binnen bereik. Met een beetje geluk kunnen we deze zomer misschien wel eens ISS in detail bekijken...


De foto hierboven toont het toestel op zijn definitieve locatie. De computersturing in combinatie met de grote spiegeldiameter maken ons het leven héél makkelijk: we kunnen nu vlot terug objecten tonen aan de bezoekers die we met de andere kijkers pas na lang zoekwerk in beeld kregen. Bovendien is het nu een makkie om ook overdag objecten als Venus of Jupiter te kunnen bewonderen.

De Jupiter-opname hieronder werd natuurlijk 's nachts gemaakt, en toont welke overweldigende hoeveelheid details we nu op het planeetschijfje kunnen zien!

Opname Bart Declercq, MIRAOpname Bart Declercq, MIRA