Lunt LS100T protuberansenkijker

In november 2009 kwam dan een tweede grote protuberansenkijker aan: een Lunt LS100T. De firma Lunt is een relatief nieuwe speler op de markt, maar opgericht door een paar ervaren "ouwe rotten" in het vak (o.a. Markus Ludes,...).
Foto: Geert VandenbulckeFoto: Geert Vandenbulcke

De LS100T is eigenlijk een 100mm lenzenkijker, die zowel vooraan, intern als achteraan voorzien is van héél speciale filtersystemen. Hiermee wordt het licht van de Zon héél specifiek gefilterd, zodat enkel het knalrode licht van de waterstof-alfa-lijn wordt doorgelaten. En het is nèt in die kleur dat de protuberansen zichtbaar zijn.
Met deze kijker kan men zowel de volledige Zon bekijken als (bij rustige en transparante lucht) een detailbeeld. Dit in tegenstelling tot zijn collega die in de Kutterkoepel zal komen te staan, en waarmee het niet mogelijk is een overzichtsbeeld te krijgen. Beide vullen elkaar dus perfect aan...

"First light" voor de nieuwe Lunt"First light" voor de nieuwe Lunt

Deze nieuwe kijker komt parallel te staan aan de bestaande telescopen in zogenaamde "Schmidt-koepel, de kleinste van de twee koepels. Hiermee zouden de drie "permanente locaties" (Kutterkoepel, kleinere Schmidt-koepel, en de 400mm Meade) zowel voor dag- als nachtgebruik toegerust zijn. Overdag is het dan de hoofdkijker die dienst doet (Maan, sterren en planeten), maar bovenop staat er dan telkens een protuberansenkijker om overdag de "vlammetjes" op en vooral rond de Zon te bekijken.
Naast deze Lunt LS100T zijn er immers ook de hierboven vermelde 110mm protuberansenkijker die een plaatsje krijgt op de rug van de Kuttertelescoop, en een oudere 40mm Coronado-filter/kijker die zal meerijden bovenop de 400mm Meade.

Héél handig dus als er grotere groepen op bezoek zijn: lang aanschuiven is bij ons dus niet nodig! Bij helder weer krijgt iedereen ruim de kans om de fascinerende fenomenen op en rond het oppervlak van de Zon te bewonderen.