De 120 mm ED-refractor: haarscherpe beelden van Maan en Zon!

Voor het waarnemen van Maan, Zon en planeten gaat er niets boven een goede lenzenkijker: omdat er geen vangspiegeltje in de lichtweg staat kunnen ze immers de allerscherpste beelden garanderen.

Tot voor kort moest men hiervoor echter ofwel héél diep in de geldbuidel tasten, ofwel opteren voor een extreem lange telescoop. Zoniet werd de winst in scherpte immers teniet gedaan door de toenemende kleurfout, iets waar spiegelkijkers dan weer geen last van hebben.

Maar de technologische staat niet stil, net zo min als de markt. Chinese constructeurs hebben het voorbije decennia de markt overspoeld met betaalbare degelijke instapmodellen, en wagen zich nu ook aan het marktsegment van de grotere en kwalitatief hoogstaande refractoren (lenzenkijkers).

Onze twee 120 mm f/7.5 ED-refractoren van Skywatcher zijn daarvan het beste voorbeeld. ED staat voor "Extra Low Dispersion", één van de lenzen bestaat uit glas met een héél lage graad van kleurbreking. En inderdaad, voor een relatief korte kijker (f/7,5 voor de fotografen, 900 mm brandpuntsafstand) vertonen ze opmerkelijk weinig kleurfout. Enkel ervaren waarnemers zullen rond de heldere Venus of de Maan een licht gekleurd randje kunnen ontwaren. De maanfoto hieronder is daarvan trouwens het mooiste bewijs (klik er op voor een grote versie)!

Maar door die unieke combinatie van scherpte, lichtwinst en relatief korte brandpunt geven deze kijkers ook verbluffend mooie beelden van grotere stukken hemel: een komeet, een grote sterrenhoop, een uitgestrekte nevel,... Ze kunnen dus ook ingezet worden voor doeleinden waar we normaal gezien een grote verrekijker voor uithalen!
Bezoekers aan de voorbije sterrenkijkdagen (30 en 31 januari) zullen zich ongetwijfeld de flonkerende sterrenpracht van de Plejaden (M45) doorheen deze telescoop herinneren!

Deze kijker kan als afzonderlijk toestel ingezet worden, maar zijn tweelingbroer kreeg een plaatsje aan de zijde van de grote Kuttertelescoop. Via een gevoelige camera zullen de bezoekers met deze kijker op een scherm een preview krijgen van het beeld dat ze zelf kunnen bewonderen doorheen de hoofdkijker. Dat maakt het de begeleidende gidsen makkelijk om de bezoekers attent te maken op specifieke details op het oppervlak van de Maan of planeten.

Overdag kan met deze kijkers ook het oppervlak van de Zon waargenomen worden, in "wit licht" zoals dat heet (in tegenstelling tot de protuberansenkijkers waarbij dit in één welbepaald kleur gedaan wordt). Dat kan door een speciale zonnefilter voor de opening van de kijker te plaatsen, maar de beste beelden verkrijgen we met de recent aangekochte Herschelwig van Baader.