De Obsession dobson: een 45 cm lichtkanon...

Groot, groter, grootst... Deze reuzen-dobsontelescoop heeft een spiegeldiameter van zomaar eventjes 450mm, en is daarmee een goede 4000 keer krachtiger dan het menselijk oog! Het is dan ook de krachtigste telescoop op MIRA: onze vorige reuzen meten 'slechts' 300 en 350 mm!
Deze kijker wordt dan ook bij uitstek gebruikt om de zogenaamde "deep-sky-objecten" aan onze bezoekers te tonen: sterrenhopen, nevels, melkwegstelsels,... kortom: zowat alles wat buiten ons zonnestelsel ligt.

Niettemin is de kijker nog licht genoeg om (nipt) transportabel te zijn, dus kan in principe ook gebruikt worden op andere locaties. Maar op MIRA heeft hij ondertussen een vaste plaats gekregen: één van onze vrijwilligers bouwde hiervoor een fraaie wegschuifbare behuizing.

Ondertussen is deze kijker trouwens ook voorzien van motoren en computersturing (zogenaamde "GoTo"). Dat zorgt enerzijds voor nog meer waarnemingscomfort voor de bezoekers, en bovendien kunnen we u dankzij die sturing ook al eens wat minder evidente objecten tonen.