Ruimtevaart

Succesvolle lancering SpaceX Falcon Heavy

180212_spacex_0.thumbnail Dinsdag 6 februari om 05u45 werd 's werelds krachtigste raket, de SpaceX Falcon Heavy, gelanceerd voor een testvlucht vanuit het Kennedy Space Center op Cape Canaveral in Florida. Na 3 minuten werden de herbruikbare zijboosters ontkoppeld, waarna deze na enkele minuten opnieuw landden op twee landingsblokken op Cape Canaveral Air Force Station.


Experimenteren met Spirulina aan boord van ISS

Misschien een routineklus in het ruimtevaartprogramma rond het internationale ruimtestation: er worden voortdurend astronauten en voorraden naar en van het ISS getransporteerd, maar de lading die op zondag 17 december arriveerde was toch zeker wel een beetje speciaal, zeker voor het Belgische wetenschappelijke onderzoek, en ook voor MIRA zelf.


Google Maps breidt uit naar het Internationaal Ruimtestation

Het Internationaal Ruimtestation ISS is nu ook op Google Maps virtueel te doorlopen. De Franse astronaut Thomas Pesquet hielp Google met het maken van beelden aan boord, en die kan je nu op een Street View-achtige manier doorlopen. Hij schreef er ook blog post over—het maken van de beelden was immers niet eenvoudig.


Hoe zit het intussen op en rondom Mars?

Zijn er op Mars sporen te vinden van methaan of andere gassen die kunnen wijzen op biologische processen die op Mars hebben plaats gehad of eventueel nog steeds plaatsvinden? Om een antwoord op deze prangende vraag te vinden werd het ExoMars-project ontworpen. Het project omvat twee gescheiden ruimtemissies. Een eerste ging van start op 14 maart 2016 toen de Trace Gas Orbiter (TGO) samen met Marslander Schiaparelli met een Russische protonraket werden gelanceerd. Een tweede ruimtemissie is voorzien voor het jaar 2020.


Europa landt op Mars. Lukt het of lukt het niet?

De zeer succesvolle Rosetta-missie van de ESA is nog maar net achter de rug of de Europese ruimtevaartorganisatie is al aan een nieuwe uitdaging toe. De kleine lander Schiaparelli aan boord van het project ExoMars staat namelijk op het punt om hopelijk een zachte landing uit te voeren op het oppervlak van de planeet Mars met de bedoeling er te speuren naar sporen van leven. Er zal ook veel aandacht besteed worden aan het gedrag van de gebruikte landingstoestellen.


Op bezoek bij Frank De Winne in het opleidingscentrum voor astronauten in Keulen

Goed nieuws voor alle leerlingen uit het secundair onderwijs. Wie uiterlijk op 21 december een gemotiveerd schrijven indient bij de Werkgroep Kijkerbouw van de Volkssterrenwacht Armand Pien uit Gent maakt kans op een exclusief bezoek aan het opleidingscentrum voor astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Keulen, en dit begeleid door niemand minder dan Frank De Winne.

ESA Keulen


NASA lanceert nieuw ruimtevaartuig "Orion" - UPDATE: Succesvolle lancering (5/12 - 13u05).

orion-rollback-325.thumbnail

UPDATE 05/12 13:16 - de Orion-capsule is succesvol gelanceerd en zal twee omwentelingen rond de aarde doen, tot op een hoogte van ongeveer 5.000km om binnen 4,5 uur terug te keren naar de aarde voor een landing in de grote oceaan, voor de Amerikaanse westkust/

Vandaag heeft de NASA geprobeerd om een test-versie van hun nieuwste ruimtevaartuig Orion te lanceren, maar na drie onderbroken pogingen wegens te harde wind moest men ook een vierde poging staken, dit maal wegens een technisch pro

Philae - mits enige complicaties - veilig geland

Het landingstoestelletje Philae, horend bij de ESA-sonde Rosetta, is zoals gepland op woensdag 12 november veilig geland op het oppervlak van komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko.

De landing is geslaagd, maar verliep toch iets ingewikkelder dan voorzien.

Om 17.03 u onze tijd kwam er, zeven uur na het begin van de afdaling, een bevestigingssignaal van het kleine landertje met volgende tweet: "Touchdown! Mijn nieuwe adres: 67P!".


Spannend, spannend: lukt de landing van de Europese ruimtesonde Philae op de komeetkern? Straks weten we het...

Spannende dag voor al wie in meer geïnteresseerd is dan het wel en wee op onze eigen blauwe planeet: in de late namiddag landt Philae, het landingstoestelletje dat de Europese ruimtesonde Rosetta aan boord heeft op een zorgvuldig uitgekozen landingsplaats op de ongeveer vijf kilometer grote kern van komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Vanochtend (9.30 u onze tijd) werd Philae losgelaten door Rosetta, de afdaling is volop bezig en duurt zowat zeven uur. Het hele verdere verloop kan je op de voet volgen via de speciale blog van ESA.


Nieuws van Rosetta: ESA bevestigt landingsplaats voor Philae

Philae, de landingsmodule aan boord van de Europese ruimtesonde Rosetta, zal binnenkort landen op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, waar het ruimtetuig op 6 augustus 2014 aankwam.

Philae_descentLandingssonde Philae



Inhoud syndiceren