Philae - mits enige complicaties - veilig geland

Het landingstoestelletje Philae, horend bij de ESA-sonde Rosetta, is zoals gepland op woensdag 12 november veilig geland op het oppervlak van komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko.

De landing is geslaagd, maar verliep toch iets ingewikkelder dan voorzien.

Om 17.03 u onze tijd kwam er, zeven uur na het begin van de afdaling, een bevestigingssignaal van het kleine landertje met volgende tweet: "Touchdown! Mijn nieuwe adres: 67P!".

Nadien volgden er nog tweets, je kan ze zelf volgen via het Twitter-account van Philae.

Het blijkt dat de harpoenen om het toestel vast te boren in de komeetkern niet naar behoren werkten, blijkbaar is Philae dus minstens één keer gestuiterd vooraleer het veilig op vaste bodem terecht kwam. Maar intussen is de toestand van Philae stabiel, er is permanent radiocontact via Rosetta en weldra kan het wetenschappelijk onderzoek van start gaan.

Aangezien kometen oermaterie van het zonnestelsel bevatten kunnen ze ons veel leren over het ontstaan en de verdere evolutie van ons zonnestelsel. De vraag waar het water en het leven op Aarde vandaan komen staat mogelijk ook in verband met kometen. We kijken dus met veel belangstelling uit naar de resultaten van het op til staande onderzoek van komeet 67P.

Intussen al een eerste foto vanop het komeetoppervlak via deze link.

Detailrijke beeldjes van de komeet en van het project Rosetta via deze link.

Bron: ESA Rosetta