Nieuws van Rosetta: ESA bevestigt landingsplaats voor Philae

Philae, de landingsmodule aan boord van de Europese ruimtesonde Rosetta, zal binnenkort landen op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, waar het ruimtetuig op 6 augustus 2014 aankwam.

Landingssonde PhilaeLandingssonde Philae

Rosetta cirkelt intussen al een aantal weken in een baan rond de komeet en is haar inmiddels genaderd tot op slechts tien kilometer. Philae zal op 12 november 2014 om 9.35 u (onze tijd) gelanceerd worden vanop een afstand van 22,5 kilometer van het komeetcentrum. De uiteindelijke landing is ongeveer zeven uur later voorzien (dus rond 16.30 u onze tijd).

Momenteel is de ESA nog steeds van plan om de landingsmodule terecht te laten komen in het zogenaamde gebied ‘J’ van 67P/Churyumov-Gerasimenko, omdat dit gebied een relatief zacht oppervlak heeft. Tot nu toe heeft de ruimtesonde geen obstakels in het landingsgebied ontdekt die problemen zouden kunnen veroorzaken, wat goed nieuws is. De enige factor die nu nog roet in het eten kan gooien is de kleine aanpassing aan haar koers die Rosetta moet maken een tweetal uur vóór de lancering van Philae. De kans bestaat namelijk dat deze mislukt. Eens dit manoeuvre achter de rug is, zal men besluiten of men de landing laat doorgaan of niet.

Landingssite J op komeet 67P, copyright: ESALandingssite J op komeet 67P, copyright: ESA

De opdracht van Philae bestaat erin om het oppervlak van 67P/Churyumov-Gerasimenko te onderzoeken, maar er is meer. Vanaf de lancering van de landingsmodule zal deze opnamen maken en metingen doen om het stof en de gassen die rond de komeet zweven te analyseren. Na de landing zullen de eerste onderzoeken nog 64 uur doorgaan. Daarna moet Philae door middel van zonnepanelen de batterijen opnieuw opladen. Als er echter te veel stof op de zonnepanelen terecht is gekomen, zal dit een moeilijke klus zijn.

Als alles goed gaat zal de module nog tot maart 2015 onderzoek blijven doen, daarna komt de komeet te dicht bij de Zon. Binnenin de landingsmodule zal het dan te heet worden om nog verder onderzoek te verrichten.

Een animatie over de landing van Philae kan je vinden via deze link.

Tekst: Jorden De Bolle

Bron: ESA Rosetta