Succesvolle lancering SpaceX Falcon Heavy

Landing zijboosters SpaceX Falcon Heavy Dinsdag 6 februari om 05u45 werd 's werelds krachtigste raket, de SpaceX Falcon Heavy, gelanceerd voor een testvlucht vanuit het Kennedy Space Center op Cape Canaveral in Florida. Na 3 minuten werden de herbruikbare zijboosters ontkoppeld, waarna deze na enkele minuten opnieuw landden op twee landingsblokken op Cape Canaveral Air Force Station. De centrale booster stortte neer in de Atlantische Oceaan, een paar honderd meter naast het landingsplatform. Elon Musk verklaarde de lancering te zien als een overwinning en grote opluchting.

Hoewel de aanvankelijke prestaties van de Falcon Heavy in alle opzichten vrijwel foutloos bleken te zijn was het afwachten of de bovenste trap tesamen met de lading, een rode Tesla Roadster, een zes uur durende vlucht tot een hoge baan rond de aarde zouden overleven. Falcon Heavy is ontworpen om tot 70 ton in een standaard baan om de aarde te brengen. Dat is dubbel zoveel als de hefcapaciteit van de Delta 4 Heavy, de huidige zwaarste raket in de Amerikaanse ruimtevloot. Zodra de nieuwe raket 3 succesvolle vluchten maakt kan deze gecertificeerd worden om de duurste en meest gevoelige ladingen te vervoeren, die nu uitsluitend door de Delta 4 Heavy kunnen uitgevoerd worden.

De lancering werd uitgevoerd vanaf dezelfde locatie die meer dan 40 jaar geleden gebruikt werd om de Saturn 5-raketten van de Apollo-missies naar de maan te brengen. SpaceX streeft ernaar de komende jaren ook missies naar Mars te sturen. De lancering volgde op een indrukwekkende reeks van 20 succesvolle missies sinds januari 2017, na een ongeval in 2016 waarbij een raket en Israëlische communicatiesatelliet die in een baan om de Aarde moest gebracht worden, vernietigd werden. Musk hoopt dat deze prestatie een nieuwe ruimtewedloop zou aanmoedigen door particuliere ondernemingen en andere landen.

SpaceX had eerder plannen aangekondigd om uiteindelijk de Falcon Heavy te gebruiken om twee betalende ruimtetoeristen te lanceren tijdens een reis rond de maan. Musk meldde maandag echter dat hij nu geneigd is om die missie te reserveren voor de Big Falcon Rocket, een nog krachtiger SpaceX-lanceringssysteem, waarvan de ontwikkeling sneller zou lopen dan oorspronkelijk verwacht.