ruimtevaart

Europese kometenjager Rosetta bereikt bestemming

Na een reis van ruim tien jaar (lancering 2 maart 2004) is de Europese ruimtesonde Rosetta volgens plan op 6 augustus aangekomen bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.


19 juli eerstkomend: graag even lachen, want je wordt gefotografeerd (vanuit de ruimte)

Op 15 oktober 1997 werd de Europees-Amerikaanse ruimtesonde Cassini-Huygens gelanceerd naar de geringde planeet Saturnus. Na een probleemloze reis van 2.451 dagen bereikte het ruimtetuig op 1 juli 2004 zijn bestemming. Nadat het Europese stuk, de Huygenssonde, zich in december 2004 had afgescheiden om in de atmosfeer van Titan te duiken en daar tijdens de afdaling onderzoek te verrichten, zette Cassini, het Amerikaanse deel van de missie, zijn tocht alleen verder, en het project zal nog wel enkele jaren actief blijven als alles volgens plan verloopt.


China gaat een stap verder in de opbouw van een eigen ruimtestation

ChinaEen raket met drie taikonauten aan boord werd gelanceerd vanop de basis van Jiuquan in de Gobiwoestijn. Ze zal zich koppelen aan het ruimtelaboratorium Tiangong. De missie maakt deel uit van het ambitieuze ruimteprogramma van China om tegen 2020 een eigen permanent ruimtestation te hebben, vergelijkbaar met het ISS. De 33-jarige vrouw Wang Yaping zal vanuit de ruimte lesgeven aan Chinese kinderen. Ze wordt vergezeld door de 48-jarige Nie Haisheng en de 47-jarige Zhang Xiaoguang.


Belgisch ruimtevaartproject Proba-V gaat succesvol van start

Op dinsdag 7 mei om 02.06 u UT (= 04.06 u onze tijd) werd vanaf de ESA-ruimtevaartbasis te Kourou in Frans-Guyana een Vega-raket gelanceerd met aan boord drie satellieten. De belangrijkste van de drie is de Belgische Proba-V, een satelliet om het aardoppervlak te observeren.

Proba-V is een mini-satelliet die slechts 140 kg zwaar en amper een kubieke meter groot is.

Het is de bedoeling om vanop een hoogte van 820 km het hele oppervlak van onze planeet in kaart te brengen, dit om de twee dagen.


Maansatellieten Eb en Flow gecrasht op de Maan

NASA’s maansatellieten Ebb en Flow zijn op 17 december gecontroleerd op de maan neergestort. Volgens planning raakten de satellieten vlak na elkaar een 2,5 kilometer hoge berg in de buurt van de noordpool van de Maan.

713797main_grail_moon_360Grail Mission Satellites


Aarde bij nacht - nieuwe spectaculaire beelden van NASA-satelliet

Prachtige beelden voor een geograaf - maar des te pijnlijker voor de actieve sterrenkijker.

dnb_land_ocean_iceBelgië-Nederland-Frankrijk-Duitsland-Noord Italië


Neil Armstrong overleden

De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong, die op 21 juli 1969 als eerste mens voet op de maan zette, is op 25 augustus op 82-jarige leeftijd overleden aan complicaties na een hartoperatie. Velen zullen hem kennen van de legendarische woorden: 'That's one small stap for a man, one giant leap for mankind'. Armstrong was voor velen het symbool van de mensheid die het universum verkende.


Curiosity stelt het wel

Het is zo ver: maandagochtend 6 augustus 2012 om 7.31u Belgische tijd is het gelukt de Amerikaanse Marslander Curiosity op het oppervlak van de planeet Mars te laten landen. Deze NASA-sonde gaat de komende twee jaar onderzoek zal verrichten naar sporen van leven op de Rode planeet. Eerst gebeurde een check van alle systemen aan boord, dan werd de mast van de rover gehesen en de antenne getest.


Morgen landt Curiosity op Mars

Op de ochtend van maandag 6 augustus is het zo ver. Om 7u31 onze tijd weten we of de nieuwe marsrover Curiosity veilig op de rode planeet geland is. Officiëel heet de sonde Mars Science Laboratory (MSL). De lancering vond plaats op 26 november van vorig jaar.
Curiosity heeft de omvang en het gewicht van een kleine wagen, en hierdoor is de reeds beproefde landingsmethode met de airbags die bij Spirit en Opportunity werd toegepast ontoereikend. Het tuig is hiervoor veel te zwaar en bovendien is het erg belangrijk dat Curiosity op de juiste plaats terecht komt.


Shenzhou 9 capsule succesvol gekoppeld aan Tiangong 1

Chinese astronauten (taikonauten) hebben voor het eerst een ruimtetuig gekoppeld aan het in september gelanceerde Tiangong-1 ruimtestation. Het is een belangrijke stap voor de Chinezen die een eigen bemand ruimtestation willen uitbouwen tegen 2020. Bij de driekoppige bemanning is ook de eerste vrouwelijke Tyconaute, Liu Yang. Na de Verenigde Staten en Rusland is China nu de derde natie die een koppeling uitvoerde met een bemand ruimtetuig. De docking gebeurde automatisch, over enkele dagen wordt de procedure ook manueel geoefend.