Belgisch ruimtevaartproject Proba-V gaat succesvol van start

Op dinsdag 7 mei om 02.06 u UT (= 04.06 u onze tijd) werd vanaf de ESA-ruimtevaartbasis te Kourou in Frans-Guyana een Vega-raket gelanceerd met aan boord drie satellieten. De belangrijkste van de drie is de Belgische Proba-V, een satelliet om het aardoppervlak te observeren.

Proba-V is een mini-satelliet die slechts 140 kg zwaar en amper een kubieke meter groot is.

Het is de bedoeling om vanop een hoogte van 820 km het hele oppervlak van onze planeet in kaart te brengen, dit om de twee dagen.

Dankzij een hoogtechnologische camera die tijdens één omwenteling rond de Aarde een strook van 2250 km breed in voldoende hoge resolutie kan fotograferen, krijgen we zo een duidelijk beeld over hoe het landoppervlak en de vegetatie op korte en langere termijn evolueren. De camera is in staat om blauw, rood en infrarood licht op te vangen, ideaal om de plantengroei en inlandse watermassa’s op het continent te monitoren.

Proba-V - de V in Proba-V staat trouwens voor ‘Vegetation’ – zal zo de effecten van extreem weer kunnen in kaart brengen. Voor de autoriteiten kan dat belangrijk zijn met het oog op problemen als overstromingen, mislukkende oogsten, ontbossing en woestijnvorming.

Een interessante brochure kan je downloaden via deze link.

Je kan het verloop van deze ruimtemissie volgen via de website van het VITO.

Bron: ESA Proba Missions