ruimtevaart

Ruimteveer Endeavour klaar voor lancering

Als alles volgens plan verloopt, vertrekt het ruimteveer Endeavour in de nacht van woensdag op donderdag om 0u36 (onze tijd) naar het ISS. De missie STS-118 is de 22ste shuttlevlucht naar het ruimtestation. Het is de bedoeling om een segment te gaan monteren om extra zonnepanelen aan te hangen.


Eerste opname lichtende nachtwolken door nieuwe NASA-satelliet

aim_firstlight.thumbnailDe recent gelanceerde satelliet AIM heeft de eerste beelden teruggezonden van het lichtende nachtwolken fenomeen vanuit de ruimte. Deze wolkenformaties zijn vaker en vaker te zien en de NASA lanceerde deze satelliet met de expliciete bedoeling om dit fenomeen te bestuderen en te trachten de oorzaak ervan te achterhalen.


Ruimteveer Atlantis vertrokken naar het ISS

Atlantis_Lancering_062007.thumbnailPrecies op tijd is vandaag 9 juni (bij ons was het toen al 10 juni) het ruimteveer Atlantis gelanceerd voor de STS-117 missie, alweer een ingewikkelde constructieopdracht voor het internationale ruimtestation ISS. Het is de eerste maal sinds 4 jaar dat lanceerplatform 39A gebruikt wordt, dit zal de komende jaren trouwens het meest gebruikte platform blijven.


Ruimteveer Atlantis weer de lucht in op 9 juni

STS117_badge.thumbnailAls alles goed gaat vertrekt het ruimteveer Atlantis op 9 juni (onze tijd) naar het ISS. De lancering is voorzien om 1u38. De missie (STS-117) zou 11 dagen duren en er zijn 3 ruimtewandelingen voorzien.

Normaal gezien zou Atlantis al in maart gelanceerd worden, maar bij een storm werd toen de externe brandstoftank beschadigd.


Goed gewerkt: COROT ontdekt zijn eerste exoplaneet

COROT_eersteplaneet.thumbnailDe ruimtesonde COROT heeft al na twee maanden succes geboekt. Ze ontdekte haar eerste exoplaneet rond een ster in Monoceros op ongeveer 1500 lichtjaar van de Aarde. Het gaat om een gasreus met een diameter van meer dan 250.000 kilometer. De omloopperiode bedraagt amper anderhalve dag.


Snelste reis naar Jupiter, en verder

Io_NewHorizons_0.thumbnailIn een tijd waarin andere ruimtetuigen jarenlang gezapig rondjes rond de zon draaien en kosmisch biljart spelen met de binnenplaneten is New Horizons een echte snelheidsduivel.


Atlantis incasseert zware hagelschade

Shuttle_Hail.thumbnailOp maandag 26 februari trok een korte maar intense onweersbui over het Kennedy Space Center. Niet zo ongewoon in Florida maar deze was toch wel uitzonderlijk in de zin dat er golfbalgrote hagelstenen uit vielen die dan nog eens door een stormachtige wind in het rond geslingerd werden.


Rosetta scheert Mars rakelings voorbij

Rosetta_Mars_3.thumbnailVorige zondag (25 februari) heeft de Europese Rosetta-sonde een geslaagde "flyby" gemaakt langs de Rode planeet.


Ruimtetelescoop Corot heeft zijn 'ogen' geopend.

In de nacht van 17 op 18 januari werd de bescherming voor de lenzen van de telescoop met succes verwijderd en zag hij voor het eerst licht van sterren. Corot is gebouwd door de Franse ruimtevaartorganisatie CNES met medewerking van ESA.