Ruimteveer Atlantis vertrokken naar het ISS

Precies op tijd is vandaag 9 juni (bij ons was het toen al 10 juni) het ruimteveer Atlantis gelanceerd voor de STS-117 missie, alweer een ingewikkelde constructieopdracht voor het internationale ruimtestation ISS. Het is de eerste maal sinds 4 jaar dat lanceerplatform 39A gebruikt wordt, dit zal de komende jaren trouwens het meest gebruikte platform blijven.

Het weer op Kennedy Space Center was uitstekend, en er deden zich geen technische problemen voor, zodat de eerste lanceerpoging meteen de goeie was. Het weer in Spanje en Frankrijk was wel aan de slechte kant wegens buien. Daar moet Atlantis kunnen landen als er op grote hoogte een probleem zou zijn met de raketmotoren. Maar toch besloot de lanceerleiding om ervoor te gaan.

Atlantis zelf waarnemen was ondanks de gunstige belichting en baan helaas niet mogelijk, wegens het dikke wolkendek boven ons land.

In het laadruim bevindt zich de S3/S4 truss, het spiegelbeeld van de P3/P4 truss die eerder tijdens de STS-115 vlucht van Discovery geïnstalleerd werd.

Op het programma staan het aanhechten van de truss, het vrijmaken van het "alpha" draaipunt, het maken van de nodige verbindingen en het uitvouwen van de nieuwe zonnepanelen tijdens 3 geplande ruimtewandelingen.

Bovendien moet de tweede helft van het P6 zonnepaneel bovenop het ruimtestation ingeschoven worden, een taak die bij de vorige missie bijzonder moeizaam verliep en een extra ruimtewandeling nodig maakte.

Uiteraard worden ook de nodige voorraden meegebracht, iets waar de permanente bemanning altijd naar uitkijkt (eindelijk nog eens vers fruit!)

Flight Engineer Clayton Anderson komt niet met Atlantis mee terug. Hij gaat deel uitmaken van de vaste bemanning en lost Sunita Williams af die met deze vlucht terugkeert.

Het verdere verloop van STS-117 kan gevolgd worden op www.nasa.gov en NASA-TV