Vorige zondag (25 februari) heeft de Europese Rosetta-sonde een geslaagde "flyby" gemaakt langs de Rode planeet.
Hiervan werd uiteraard gebruik gemaakt om de boordinstrumenten aan te zetten en enkele unieke beelden te maken. Bijgaande foto is genomen door de camera van de Philae lander, die zich van Rosetta moet losmaken en een zachte landing maken op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Enkele uren voor de kortste passage werd hier Mars gefotografeerd, samen met een deel van Rosetta zelf.
Gedurende het voorbijvliegen van Mars gaat de sonde in eclips, waarbij dus de zonnepanelen even in het donker komen te staan. Rosetta was hier niet op gebouwd omdat de missie veranderd werd na het uitstel wegens Ariane-5 problemen in 2003. Dus moesten alle instrumenten weer uit tijdens de eclips.
Gewoonlijk dient zo'n zwaartekrachtsslinger om een ruimtetuig te versnellen, maar deze keer gebeurde het omgekeerde: De snelheid van Rosetta werd met ruim 7800 km/h verminderd. Hiermee is de sonde klaar voor de volgende ontmoeting met onze Aarde in november. Dit kosmisch biljart is nodig om in het voorjaar van 2014 de komeet te bereiken.
Zo'n ontmoeting met een komeet is een moeilijke opdracht. Komeetbanen zijn immers zeer onregelmatig en volgen niet het ecliptisch vlak zoals de planeten dat doen.
Rosetta zal voor de eerste maal een rendez-vous uitvoeren met een aktieve komeet, en gedurende meer dan een jaar de komeet in alle details bestuderen. Alle voorgaande komeetmissies waren immers snelle scheervluchten, waarbij alles in enkele uren voorbij was.
Naar een artikel in spaceflightnow.com