Snelste reis naar Jupiter, en verder

In een tijd waarin andere ruimtetuigen jarenlang gezapig rondjes rond de zon draaien en kosmisch biljart spelen met de binnenplaneten is New Horizons een echte snelheidsduivel.

In nauwelijks 11 maanden tijd werd de afstand van de Aarde naar Jupiter overbrugd en werd de reuzenplaneet op 28 februari rakelings voorbij gevlogen. Bedoeling hiervan was uiteraard om een gratis snelheidswinst te bekomen zodat New Horizons in juli 2015 bij het Pluto-Charon stelsel aankomt, om vervolgens met hoge snelheid de Kuipergordel en het diepe heelal in te duiken.

Van de Jupiterpassage werd uiteraard gebruik gemaakt om de boordinstrumenten en de camera's aan te zetten om ze te testen en om ook nuttige waarnemingen te doen. Jupiter werd gepasseerd op 2,3 miljoen km, net buiten de baan van de grote maan Callisto.

Met de LORRI camera, een zwartwit CCD camera achter een 20 cm spiegeltelescoop, werden heel wat mooie beelden van Jupiter gemaakt, waaronder deze close-up van de reusachtige Rode Vlek, en ook een filmpje dat de roterende reuzenplaneet laat zien.

Op bijgaande foto van de maan Io zijn maar liefst 3 vulkaanuitbarstingen zichtbaar. Hierbij is de dagzijde wel wat overbelicht. De nachtzijde is niet helemaal donker, ze wordt verlicht door het teruggekaatste zonlicht van Jupiter.

Het "downloaden" van al die data is nog volop bezig, binnenkort dus nog meer Jupiterbeelden van New Horizons.