Ruimtetelescoop Corot heeft zijn 'ogen' geopend.

In de nacht van 17 op 18 januari werd de bescherming voor de lenzen van de telescoop met succes verwijderd en zag hij voor het eerst licht van sterren. Corot is gebouwd door de Franse ruimtevaartorganisatie CNES met medewerking van ESA.

Corot gaat het binnenste van sterren onderzoeken met bijzondere aandacht voor exoplaneten. Dat zijn planeten die rond andere sterren dan onze Zon draaien. De wetenschappelijke missie begint in februari. De eerste sterren waarop de 'ogen' van Corot vielen, stonden in het sterrenbeeld Eenhoorn, vlakbij die grootse winterse jager Orion. De kwaliteit van Corot's waarnemingen is van zo'n uitstekende kwaliteit dat ze computersimulaties evenaart.

OP 18 januari werd de telescoop gericht op een gebied buiten het centrum van onze Melkweg.Tot april blijft Corot dit gebied onderzoeken. Daarna verstoort straling van onze Zon de waarnemingen. De ruimtetelescoop draait dan 180° en begint aan waarnemingen naar het centrum van de Melkweg.

Corot is de eerste missie die kleinere, rotsachtige werelden kan spotten in een baan rond hun moederster. Daarmee wordt de weg gebaand voor de NASA Kepler-missie, die in october 2008 wordt gelanceerd.

Corot moet tijdens zijn twee jaar durende missie het aantal gevonden exoplaneten gevoelig vergroten. Misschien vindt hij er wel met slechts enkel malen de massa van de Aarde.

In de toekomst wordt het onderzoek naar exoplaneten steeds verder uitgebreid en aangescherpt. Nieuwe technieken moeten het mogelijk maken om door exoplaneten gereflecteerd licht op te vangen. Aan de hand daarvan kan de samenstelling van de planeet worden vastgesteld. Bij een dubbelganger-aarde zou met deze methode kunnen zichtbaar gemaakt worden of er sprake is van leven. Esa ontwikkelt de techniek voor deze missie onder de naam Darwin. De lancering is op zijn vroegst in 2020.