ruimtevaart

ATV Jules Verne koppelt vandaag aan het ISS

ATV1_vlcsnap-19932.thumbnailBeeld: ESA

Vandaag, 3 april 2008, is de koppeling voorzien van het eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) dat Jules Verne gedoopt werd.

De koppeling gebeurt rond 16:40 onze zomertijd (14:40 UT), met behulp van afstandsbesturing vanuit het ATV controlecentrum. Dat bevindt zich in het elegante Fermat-gebouw van het Toulouse Space Centre. Het is de eerste maal dat een niet-Russisch onbemand ruimtetuig aan het ISS koppelt.


Endeavour is terug van ISS.

De space shuttle Endeavour is terug van een 16-daagse missie naar het ISS. De zeven astronauten zijn veilig geland op 27 maart om 01:39 CET (Central European Time) Endeavour op Cape Canaveral, Florida.
Aan boord was de 50 jarige Franse astronaut van de ESA. Hij is 49 dagen in de ruimte gebleven. Zijn taak was het klaarmaken van het Europese laboratorium Columbus.
De volgende ESA astronaut zal onze eigen Frank de Winne zijn die in 2009 zal mogen vertrekken.


Endeavour vertrokken naar het ISS

213834main_123-launch-425Beeld: NASA
Precies op tijd om 7u28 onze tijd om 11 maart 2008 is ruimteveer Endeavour vertrokken om alweer twee onderdelen aan het ISS toe te voegen. In Florida was het toen nog 2:28 in de vroege uurtjes, wat garant stond voor een spectaculaire lichtshow.

De missie STS-123 is het afleveren en installeren van zijn meegenomen vracht, alsook enkele kleinere onderhouds- en installatietaken.


Jules Verne schrijft Europese ruimtevaartgeschiedenis

julesvernelaunch_0
Zondag 9 maart was een bijzondere dag voor de Europese ruimtevaart. De ESA is in de wolken met de vlekkeloze lancering door een Ariane-5 van de eerste ATV (Automated Transfer Vehicle). Hieraan gingen maar liefst 11 jaar ontwerpen en bouwen vooraf, en ook de nodige jaren uitstel.
ATV-1, die Jules Verne gedoopt werd, is het zwaarste en meest complexe ruimtetuig dat Europa ooit gebouwd en gelanceerd heeft en er hangt een prijskaartje aan van zo'n 1,3 miljard euro.


Ruimtesonde Ulysses vriest dood

De Europese sonde Ulysses werd in 1990 door een Amerikaans ruimteveer in een baan gebracht waardoor het onbemande ruimtetuig verschilllende keren hoog boven de polen van de Zon is gevlogen. Maar na een verblijf van meer dan 17 jaar in de ruimte – dat is vier keer langer dan gepland, maar net niet de 20 jaar dat de mythische held van Homerus van huis was – haalt het brutale klimaat in de ruimte stilaan de bovenhand. Waarschijnlijk valt de sonde uit in de maand maart of april. Het probleem zit in de verwarmers aan boord van het ruimtetuig.


Frank De Winne opnieuw naar het ISS in 2009

Kort na het succesvolle en dikwijls uitgestelde aankoppelen van de Columbus module aan het internationale ruimtestation ISS maakte de ESA bekend dat Frank De Winne, tweede Belg in de ruimte, deel gaat uitmaken van de vaste bemanning in mei 2009. En dit voor een volledige termijn van 6 maanden.
Columbus werd op 12 februari met een korte plechtigheid in gebruik genomen, en is nu reeds voorzien van 4 ESA rekken met experimenten en 2 modules op het buitenplatform.

588px-Frank_De_WinneFrank De Winne in het ISS (2002): Foto: NASA/ESA


Het Europese ruimtelab Columbus

Op donderdag 7 februari 2008 bracht het Amerikaanse ruimteveer Atlantis het Europese lab Columbus naar het Internationale Ruimtestation (ISS). Vier dagen later was het lab vastgemaakt aan het station en kon het testen beginnen.
3 eyharts schlegelESA-astronauten Léopold Eyharts (links) en Hans Schlegel (rechts) die instaan voor het aankoppelen en het operationeel maken van Columbus. In laatste instantie was Schlegel evenwel ziek en moest verstek laten gaan voor de ruimtewandeling om Columbus aan het ISS te klinken


Combinatie ISS+Space Shuttle nog een weekje zichtbaar

Zaterdagnamiddag koppelde de Space Shuttle Atlantis met het Internationale Ruimtestation, en de combinatie is nu elke avond één tot twee keer zichtbaar vanuit België, tot het eind van de week.

Doorgangstijden ISS + Space Shuttle:


Shuttle aangekomen bij het Internationale Ruimtestation

STS122_Approach.thumbnailOm 18h17 onze tijd is de Shuttle Atlantis gekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation. Voor de koppeling heeft Atlantis nog een "salto" uitgevoerd, die het mogelijk maakte om vanuit het ruimtestation een visuele inspectie te doen van de onderbuik van de Shuttle, om eventuele schade aan het hitteschild te kunnen vaststellen. De shuttle Columbia is tijdens de terugkeer 5 jaar geleden uiteengespat omdat het hitteschild beschadigd was en de wrijving met de aardatmosfeer niet kon weerstaan.


Space Shuttle en ISS zichtbaar boven België: update

_MG_7829_klein.thumbnail
Ook vanavond (zaterdag 9/2) zullen we ISS en de Space Shuttle Atlantis boven België kunnen zien.
De meest gunstige doortocht van ISS gebeurt net na 19h15m, waarbij het Internationale Ruimtestation héél hoog boven ons hoofd zal passeren.



Datum Helderheid (magnitude) Begintijdstip (wintertijd) Richting Eindtijdstip (wintertijd) Richting