ruimtevaart

Space Shuttle en ISS zichtbaar boven België

shuttleGisterenavond (donderdag 7 februari) omstreeks 20h45 werd in Florida -eindelijk- de Space Shuttle Atlantis gelanceerd, met aan boord o.a. de Europese laboratorium-module "Columbus", met bestemming ISS.

De Shuttle zou op zaterdag moeten aankomen bij ISS, en de koppeling is voorzien voor de nacht van zaterdag op zondag (5h23m).


Nieuwe aftelling voor Atlantis

Na lang uitstel is Space Shuttle Atlantis weer helemaal klaar om het Europees ruimtelab Columbus naar het ruimtestation ISS te brengen. Lancering is gepland op 7 februari, 14u45 lokale tijd (20u45 onze tijd)

170421main_arrival2De Atlantis bemanning arriveert op Kennedy Space Center: Beeld: NASA

Normaal had Atlantis reeds op 6 december moeten gelanceerd worden maar een slecht contact in een sensor die een te laag brandstofpeil moet detecteren gooide roet in het eten. Twee lanceerpogingen werden afgelast.


Blik op Mercurius zoals nooit tevoren...

Het onbemande ruimtetuig Mariner 10 vloog in 1974 en 1975 voorbij de planeet Mercurius en nam van maar ongeveer de helft van de planeet foto's. Dus meer dan de helft van de planeet was ongefotografeerd en onbekend.

Dat was zo tot 14 januari 2008. Toen vloog het ruimtetuig Messenger voorbij Mercurius en nam de ontbrekende foto's. De kleinste details op de foto's zijn 10 km groot. Mercuruis is ook aan deze onbekende kant fel gekraterd zoals onze Maan.

mercury02_messenger_big


Lancering Atlantis uitgesteld

170421main_lookingattank2-webNASA technici bij de Space Shuttle brandstoftank
De lancering van het ruimteveer Atlantis is met minstens 24 uur uitgesteld. Het vertrek was gepland voor vanavond, maar er dook een probleem op bij enkele sensoren op de brandstoftanken tijdens het vullen.
Als er geen verdere vertragingen meer komen, vertrekt Atlantis morgenavond om 22u09 Belgische tijd vanop Cape Canaveral. De shuttle moet Columbus, de Europese bijdrage aan het ruimtestation, naar het ISS brengen en installeren.


Ruimtelab Columbus gaat vannacht de ruimte in

columbusCenter_s.thumbnailCulumbus Control Centre Oberpfaffenhofen (bron: NASA / ESA)

We hebben er lang moeten op wachten maar vanavond 6 december is het eindelijk zover: Het Europese ruimtelab Columbus vertrekt in het laadruim van Space Shuttle Atlantis naar het ISS.

Vlucht STS-122 zal uitgevoerd worden door 5 NASA astronauten en 2 ESA astronauten: de Duitser Hans Schlegel en de Fransman Léopold Eyharts. Een achtste bemanningslid is Daniel Tani die sinds oktober aan boor van het ISS is en met STS-122 terugkeert.


Columbus klaar voor lancering

Columbus, een Europsees laboratorium dat deel moet uitmaken van het ISS, staat klaar om gelanceerd te worden met het ruimteveer Atlantis op 6 december.
Columbus is de Europese bijdrage aan het ISS. Het is een cylindrische module van 7 meter lang en 4,5 meter breed. Het lab biedt plaats aan verschillende rekken waarin experimenten worden uitgevoerd. Zo zal er onderzoek verricht worden naar vloeistofdynamica en het gedrag van cellen en weefsels in de ruimte. Nadien zullen er nog heel wat experimenten worden toegevoegd.


China naar de Maan

ChinaMaan_0
China heeft vol trots de eerste beelden vrijgegeven die gemaakt zijn door Chang’e 1. Deze maansonde werd op 24 oktober gelanceerde en bereikte 5 november haar baan om onze satelliet.
De foto is samensgesteld uit 19 afzonderlijke beelden en toont een gebied van het zuidelijk halfrond.
Het tuig zal nu gedurende een jaar gedetailleerde opnamen maken en onderzoek verrichten naar de samenstelling van de maanbodem.


Discovery bijna weer thuis

columbia resize_0
De zevenkoppige bemanning van het ruimteveer Discovery maakt zich klaar voor de landing. Normaal gezien landt de shuttle vanavond om 19u01 onze tijd op het Kennedy Space centre na een vlucht van 21 dagen. Een uur voor de landing vindt de "deorbit burn" plaats, waarbij het veer afgeremd en op de juiste manier gedraaid wordt om de dampkring binnen te kunnen komen.


Discovery klaar voor 23 oktober

shuttleLaunch.thumbnailNASA maakte gisteren bekend dat het ruimteveer Discovery op 23 oktober toch zou gelanceerd worden. De laatste dagen werd de vertrekdatum onzeker omdat er mogelijk problemen waren met het hitteschild. Een onafhankelijk team van experten had aanbevolen om deze gedeeltelijk te vervangen, maar de NASA-leiding volgt hun argumenten dus niet.


Dawn gaat Vesta en Ceres bezoeken

vesta_hub_lgOp 27 september heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de missie Dawn gelanceerd met een Delta II-raket vanop Cape Canavral (Florida). Dawn maakt deel uit van het Discovery-programma van NASA, dat een aantal relatief goedkope en kleinere missies inhoudt.