ruimtevaart

Ondertussen bij de buren in de planetoïdengordel

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn die sinds 15 juli in een baan rond planetoïde Vesta cirkelt heeft een eerste close-up van deze ruim vijfhonderd kilometer grote planetoïde naar de Aarde doorgestuurd. Het is altijd boeiend om de andere bewoners van het zonnestelsel beter te leren kennen.

Als alles volgens plan verloopt zal Dawn ons In de loop van de komende twaalf maanden een heleboel informatie bezorgen over de exacte massa van Vesta en over de samenstelling van het materiaal aan het oppervlak van de planetoïde.


Proficiat, Hubble!

Zo ver zijn we dan: de miljoenste wetenschappelijke waarneming door de Hubble-ruimtetelescoop...

HST-SM4


Toen helden nog echte helden waren: de ruimtevlucht van Joeri Gagarin

Op 12 april van dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat het grote avontuur een aanvang nam: toen Joeri Gagarin op 12 april 1961 om 9.07 uur tijd van Moskou aan boord van zijn ruimteschip Vostok 1 gelanceerd werd om een toertje te maken rond de Aarde was hij meteen ook de eerste mens in de ruimte. En net geen twee uur later kwam hij veilig en wel terug op het aardoppervlak terecht in de Russische steppe.

9cc601fbaa3345e9e26a559955a08e34Joeri Gagarin


25ste verjaardag van de ramp met de Challenger

ChallengerVandaag is het precies 25 jaar geleden dat het Amerikaanse ruimteveer Challenger kort na de lancering verongelukte. Het was 17u38 (onze tijd) op 28 januari 1986 toen Challenger het lanceercomplex 39b op Kennedy Space Centre verliet. Onder de zeven-koppige bemanning was voor het eerst een niet professionele astronaute, Christa McAuliffe. Als lerares zou zij vanuit de ruimte les geven aan haar leerlingen op Aarde.


Ruimtesonde maakt gedetailleerde beelden van komeet Hartley

495662main_sunshine-1-4x3_946-710 Donderdagnamiddag omstreeks 15 uur onze tijd passeerde de NASA-sonde Deep Impact op een afstand van 700 kilometer langs komeet Hartley 2. Het is maar de vijde keer in de geschiedenis dat een komeet van zo dichtbij werd onderzocht. De opnames tonen een haltervormig object van zo'n 2 kilometer lang. Aan de door de Zon verlichte zijde is duidelijk te zien hoe de komeet stof en waterdamp de ruimte in blaast. Ook in de donkere delen zijn enkele jets te zien.


Knappe resultaten met de Herschel ruimtetelescoop

Op 14 mei 2009 werd de Europese ruimtetelescoop Herschel met een Arianeraket gelanceerd. Deze satelliet, met zijn enorme spiegel van 3.5 m doorsnede, moet ons infrarode beelden leveren over het ontstaan van sterren en sterrenstelsels.


Vanavond eerste superdeluxe zonsbeelden van de SDO-satelliet

In een vorig nieuwsbericht schreven we reeds over de lancering van de SDO-satelliet, de Solar Dynamics Observatory.
Deze is ondertussen goed aangekomen in zijn baan rond de Aarde, en zou vanaf vanavond 20h15 Belgische tijd de eerste detailbeelden van de Zon moeten doorsturen. Te bekijken op de website van de SDO-missie, en liefst op een groot scherm gezien de uitzonderlijke grote beeldsensor van zijn camera!


Ruimteonderzoek vanuit de stratosfeer

Sinds enkele jaren ontwikkelt de NASA een observatorium voor de studie van het heelal in infrarood met behulp van SOFIA.
SOFIA - Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy - is een samenwerkingsprogramma van de NASA en het Deutsches Zentrum fur Luft- und Raumfahrt.


MIRA Jeugdkern in contact met intelligent leven op Mars

“De tijd is gekomen voor de mensheid om naar Mars te reizen. We zijn er klaar voor.”

c90d00art01


Lancering nieuwe Zonne-satelliet

Als alles naar wens verloopt wordt op 10 februari de SDO-sonde (Solar Dynamics Observatory) gelanceeerd, een nieuwe grote stap vooruit in de studie van onze Zon.

SDO_HI