ruimtevaart

Belgische mode verovert zelfs de ruimte

Niet dat we er in astronomische kringen zo goed van op de hoogte zijn, maar het label "Belgische mode" blijkt in de wereld van lifestyle en fashion borg te staan voor kwaliteit. Wat we wel met stelligheid kunnen zeggen is dat Frank De Winne tijdens zijn komende ruimtelucht een T-shirt zal dragen dat niet alleen erg fraai oogt, maar waar bovendien ook nog een mooi verhaal aan vastzit.

Ontwerp Iman


Gereedschapstas ISS misschien zichtbaar boven België?

Tijdens een EVA (een "ruimtewandeling") vorige week verloor astronaute Heidemarie Stefanyshyn-Piper haar gereedschapskist, nadat een toestel om de scharnieren in te smeren was ontploft. Sindsdien vliegt het pakket ook in een baan rond de Aarde, vergelijkbaar met de baan van ISS zelf.
De volgende dagen komt het -net als ISS zelf- elke avond boven de Belgische horizon. En wanneer het relatief kleine object dan door de Zon beschenen wordt weerkaatst het genoeg licht om met een verrekijker of eventueel een kleine telescoop zichtbaar te worden.


10 jaar ISS

iss_sunrise

Tien jaar geleden, op 20 november 1998, begon de bouw van het internationale ruimtestation ISS in de ruimte. Die dag lanceerden de Russen Zarya, het eerste onderdeel van deze gigantische bouwdoos in de ruimte.


Hip hip hoera! Op bezoek bij het jarige internationale ruimtestation ISS

Op 20 november 1998 lanceerden de Russen het eerste onderdeel van het ISS, het internationale ruimtestation van Russen, Amerikanen, Europeanen, Japanners en Canadezen. Nu het ISS zijn tiende verjaardag viert, is het ruimteveer Endeavour aangekoppeld.

Tijdens deze missie van Endeavour doet de shuttle tegelijk dienst als verhuiswagen en als hersteldienst-voor-pech-in-de-ruimte. De bemanning van zeven koppen (twee vrouwen en vijf mannen, allemaal Amerikanen overigens), moet het ISS klaarmaken om binnenkort zes mensen permanent een woon- en werkplaats te bieden.


Cassini krijgt nog eens 2 jaar

040612cassiniatsaturn.thumbnailBeeld- NASA/JPL
Vandaag, 30 juni 2008, eindigt de officiële, 4 jaar durende Saturnus-missie van de Cassini-orbiter.
Sinds haar aankomst bij de ringenplaneet op 30 juni 2004 stuurde Cassini vele duizenden beelden in nooit geziene scherpte door en bracht ook de Europese lander Huygens mee, die een geslaagde zachte landing maakte op Titan.


Discovery brengt Kibo en toiletpomp naar het ISS

Afgelopen zaterdagavond om 23:02 uur is Space Shuttle Discovery nogmaals vertrokken naar het ISS om een belangrijk onderdeel af te leveren.
Het betreft de hoofdmodule van het Japanse ruimtelab Kibo (wat "hoop" betekent). Het is de grootste bewoonbare module van het ISS en omvat ook een robotarm en een luchtsluis, die zullen gebruikt worden om experimenten te behandelen op het nog te lanceren buitenplatform. (zie foto)
kibo-photo-nasa.thumbnailfoto: NASA


Phoenix maakt geslaagde landing op Mars

Maandagochtend 26 mei om 1u53 onze tijd kwamen onder groot gejuich in het Phoenix controlecentrum in Pasadena de langverwachte radiosignalen binnen die aangaven dat de Phoenix lander een succesvolle zachte landing gemaakt heeft op Mars.
Uit de eerste beelden die de stereo camera maakte is dit beeld van het lokale landschap samengesteld.
lg_434_cr.thumbnailBeeld: NASA/JPL


Landt de Phoenix veilig op de noordpool van Mars?

Ruim 9 maanden na zijn lancering op 4 augustus 2007 en na een traject te hebben afgelegd van 700 miljoen km (vier keer de afstand van de Aarde naar de Zon) is de Amerikaanse sonde Phoenix in de buurt van de planeet Mars aangekomen.

Phoenix cruise to Mars.thumbnailPhoenix' reis naar Mars


Testsatelliet Giove B zet Europa op weg naar eigen GPS in 2013

Na jaren vertraging, stijgende kosten en geruzie lijkt het Europese “Galileo”-project stilaan op snelheid te komen. Woensdag 23 april zette het Europese Parlement het licht op groen om 2,4 miljard Euro extra overheidsgeld te investeren in “Galileo”, het Europese programma dat een concurrent moet worden van het Amerikaanse GPS (Global Positioning System).

GSTBV2B_02_LR_HESA Galileo (copyright illustratie)


Venus Express op zoek naar actieve vulkanen.

Venus Express.thumbnailDe Venus Express (ESA) heeft op Venus een hoge variabele hoeveelheid zwaveldioxide aangetroffen in de atmosfeer. De wetenschappers moeten nu gaan uitmaken of dit komt door actieve vulkanen op Venus of dat dit te maken heeft met een ander onbekend mechanisme dat deze hoeveelheid zwaveldioxide doet onstaan in de atmosfeer.