Ondertussen bij de buren in de planetoïdengordel

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn die sinds 15 juli in een baan rond planetoïde Vesta cirkelt heeft een eerste close-up van deze ruim vijfhonderd kilometer grote planetoïde naar de Aarde doorgestuurd. Het is altijd boeiend om de andere bewoners van het zonnestelsel beter te leren kennen.

Als alles volgens plan verloopt zal Dawn ons In de loop van de komende twaalf maanden een heleboel informatie bezorgen over de exacte massa van Vesta en over de samenstelling van het materiaal aan het oppervlak van de planetoïde.

Tegen juli 2012 zet Dawn dan koers naar Ceres, het grootste object in de gordel van planetoïden die zich situeert tussen de banen van Mars en Jupiter, en zou daar in 2015 moeten aankomen.

Ceres is trouwens een ex-planetoïde. Hoezo ex-planetoïde? Sinds de geruchtmakende vergadering van de Internationale Astronomische Unie (IAU) eind augustus 2006 werd Pluto gedegradeerd van planeet tot de dwergplaneet en tezelfdertijd werd Ceres van planetoïde gepromoveerd tot dwergplaneet.

Op onderstaand beeld is de zuidkant van Vesta te zien, daarop kunnen we een relatief grote inslagkrater onderscheiden alsook sporen van kleinere inslagkraters, rillen, groeven en rotsformaties.

Afgezien van het feit dat dankzij ruimtemissie Dawn onze kennis van Vesta en Ceres er enorm zal op vooruitgaan is dit project ook belangrijk voor het begrijpen van de prille evolutiestadia van ons zonnestelsel. Astronomen moeten immers serieus speurwerk verrichten om dingen te achterhalen die zich meer dan vier miljard jaar geleden afspeelden in het jonge zonnestelsel.

En aangezien Vesta en Ceres beschouwd worden als protoplaneten, de bouwstenen waaruit planeten ontstaan, kunnen beide objecten astronomen helpen om meer inzicht te verwerven over het jonge zonnestelsel.

Momenteel draait Dawn baantjes op ruim 15.000 km van Vesta, maar geleidelijk wordt de ruimtesonde in een lagere baan gebracht zodat de beelden nog veel gedetailleerder zullen worden.

Via deze link krijg je het beeldje in een betere resolutie te zien. En er volgt de komende weken en maanden nog veel meer fraais, dus blijf het volgen via de Dawn Home page.

Bron: NASA Science News