Lancering nieuwe Zonne-satelliet

Als alles naar wens verloopt wordt op 10 februari de SDO-sonde (Solar Dynamics Observatory) gelanceeerd, een nieuwe grote stap vooruit in de studie van onze Zon.

De satelliet komt in een speciale "gekantelde geosynchrone" baan rond de Aarde, zodat hij altijd in rechtstreeks radiocontact staat met het speciaal daartoe gebouwde volgstation (in White Sands, New Mexico). Da's niet onbelangrijk, gezien de enorme hoeveelheid data die wordt doorgestuurd (en die anders tijdelijk zou moeten opgeslagen worden tot er terug contact is): anderhalve Terabyte per dag!

Aan boord van de drie ton zware ruimtesonde zitten heel wat verschillende instrumenten, o.a. om de variatie in UV-straling te meten of om de magnetische structuur van de Zon in kaart te brengen (en dus meer kennis te verwerven over de enorme "dynamo" die zorgt voor de zonne-activiteit). Maar bovendien is SDO ook uitgerust met vier krachtige telescopen voorzien van hoge-resolutie-camera's, die de Zon voortdurend in het oog houden (elke 0,75 seconden een nieuw beeld) in een hele reeks verschillende golflengten.
Als alles naar wens verloopt krijgen we dus de volgende 5 jaar (de voorziene duur van de missie) een doorlopende "film" van de Zon te zien in beter dan HD-kwaliteit!