Ruimtelab Columbus gaat vannacht de ruimte in

Culumbus Control Centre Oberpfaffenhofen (bron: NASA / ESA)Culumbus Control Centre Oberpfaffenhofen (bron: NASA / ESA)

We hebben er lang moeten op wachten maar vanavond 6 december is het eindelijk zover: Het Europese ruimtelab Columbus vertrekt in het laadruim van Space Shuttle Atlantis naar het ISS.

Vlucht STS-122 zal uitgevoerd worden door 5 NASA astronauten en 2 ESA astronauten: de Duitser Hans Schlegel en de Fransman Léopold Eyharts. Een achtste bemanningslid is Daniel Tani die sinds oktober aan boor van het ISS is en met STS-122 terugkeert.

Reeds in 1983 heeft de ESA de plannen voor een Europees ruimtelaboratorium goedgekeurd.
Het oorspronkelijke plan hield in dat Columbus zou bezocht worden door het Europese ruimteveer Hermes, maar dit ontwerp haalde de ruimte niet.
In 1989 werden de oorspronkelijke plannen afgeslankt tot één onderdeel: een module, die aangekoppeld zou worden aan het Amerikaanse ruimtestation, dat toen nog "Freedom" heette.
Om kosten te besparen zijn Columbus en de MPLM, de transportmodules die reeds meermalen gebruikt werden om het ISS te bevoorraden, op eenzelfde ontwerp gebaseerd.
Freedom werd ISS en de bouw ervan liep nogal wat vertraging op, o.a. door de ramp met het ruimteveer Culumbia.
Dit gaf de ESA echter voldoende tijd om het Columbus ontwerp wat uit te breiden. Zo zit er nu een buitenplatform op, de External Payload Facility (EPF)
Binnenin is plaats voor 10 aktieve rekken voor wetenschappelijke apparatuur en 6 passieve rekken voor opslag.
ESA gebruikt daarvan 5 aktieve rekken, de andere worden gebruikt door NASA.

Meer informatie over Columbus vind je op deze wiki

Chris Van den Bossche