Aarde bij nacht - nieuwe spectaculaire beelden van NASA-satelliet

Prachtige beelden voor een geograaf - maar des te pijnlijker voor de actieve sterrenkijker.

België-Nederland-Frankrijk-Duitsland-Noord ItaliëBelgië-Nederland-Frankrijk-Duitsland-Noord Italië

Een nieuwe NASA-satelliet bezorgde ons nieuwe, uiterst gedetailleerde beelden van de Aarde bij nacht, en daarop is te zien hoeveel plaatsen op onze planeet te kampen hebben met overdadige lichthinder. Dus een steeds groter wordend deel van de mensheid moet zich relatief ver verplaatsen om nog een "echte" sterrenhemel te kunnen bewonderen.

En wat wijzelf natuurlijk al langer weten: ons land (en dan vooral het Noordelijk deel, grosso modo boven de lijn Samber-Maas) is waarschijnlijk het meest lichtverspillende stukje van de planeet ('t is niet voor niets dat de astronauten het hebben over "BB" -Bright Belgium- als referentiepunt bij hun nachtelijke overtochten).

De Suomi NPP-satelliet werd eind oktober 2011 gelanceerd door de NASA, en is een voorloper van een nieuwe reeks aard-observatiesatellieten.
Het is een satelliet in een polaire baan, genoemd naar Verner E. Suomi (één van de pioniers wat betreft het gebruik van satellietbeelden voor weerkunde).
Aan boord zitten verschillende instrumenten, waaronder dus ook de héél gevoelige VIIRS-camera (infrarood maar ook zichtbaar licht) die voor deze uitzonderlijke nachtbeelden zorgde.