Curiosity stelt het wel

Het is zo ver: maandagochtend 6 augustus 2012 om 7.31u Belgische tijd is het gelukt de Amerikaanse Marslander Curiosity op het oppervlak van de planeet Mars te laten landen. Deze NASA-sonde gaat de komende twee jaar onderzoek zal verrichten naar sporen van leven op de Rode planeet. Eerst gebeurde een check van alle systemen aan boord, dan werd de mast van de rover gehesen en de antenne getest.

De rover Curiosity is geland in een gebied met de naam Gale krater vanwaaruit hij intussen al de eerste foto's heeft doorgestuurd naar de Aarde. Naast meerdere camera’s heeft de rover instrumenten aan boord om stalen te nemen van de Marsbodem en om te zoeken naar sporen van water of leven op Mars.
NASA's Mars Reconnaisance Orbiter die in een baan rond de planeet draait , heeft spectaculaire beelden vastgelegd van Curiosity's landingsplaats,waarbij de rover wordt afgebeeld met zijn parachute, hitteschild en afdalingstrap.

De wetenschappers die zich bezighouden met het project waren door het dolle heen toen ze het nieuws van de succesvolle landing vernamen, daar de slaagkansen van de missie geschat werd op veertig procent. President Obama van de VS noemde deze missie een historisch moment en een grote stap vooruit voor de Amerikaanse ruimtevaart.
De zeswielige jeep ter grootte van een kleine auto was acht maanden onderweg en heeft een afstand van 567 miljoen kilometer afgelegd. Het project heeft circa 2 miljard dollar gekost. De rover zal zich de komende twee jaar bezighouden met het maken van foto's, het omwoelen van de Marsbodem, metingen doen van de Marsatmosfeer en het verzamelen van Marsstenen.

Bron: Space.com

NASA Curiosity- webstek: Mars Science Laboratory

Tekst: Frederic De Blauwe