Morgen landt Curiosity op Mars

Op de ochtend van maandag 6 augustus is het zo ver. Om 7u31 onze tijd weten we of de nieuwe marsrover Curiosity veilig op de rode planeet geland is. Officiëel heet de sonde Mars Science Laboratory (MSL). De lancering vond plaats op 26 november van vorig jaar.
Curiosity heeft de omvang en het gewicht van een kleine wagen, en hierdoor is de reeds beproefde landingsmethode met de airbags die bij Spirit en Opportunity werd toegepast ontoereikend. Het tuig is hiervoor veel te zwaar en bovendien is het erg belangrijk dat Curiosity op de juiste plaats terecht komt.


De landing van Curiosity wordt ongetwijfeld het spannendste moment voor NASA dit jaar. Met een snelheid van 20000 km/u zal Curiosity de dampkring van Mars binnen vliegen. Gedurende 4 minuten zal de snelheid dalen tot ongeveer 1450 km/u door de wrijving met de atmosfeer. Dan gaat de parachute open die de snelheid terug brengt tot zo'n 300 km/u.
De rest van de landing gebeurt dan volgens een nog nooit gebruikte methode. Curiosity krijgt een soort rugzak mee bestaande uit remraketten en een takelkraan. Re remraketten zorgen ervoor dat de snelheid drastisch daalt en even later wordt de sonde via een kabel langzaam op de marsbodem gezet. Zodra het tuig op de grond staat, maakt het ruimteschip zelf zich uit de voeten om wat verder neer te storten.

Het doel van de reis is Mount Sharp, een berg in de krater Gale. Wetenschappers kozen deze plaats omdat vermoed wordt dat er ooit vloeibaar water in de krater stroomde. De hoofdtaak voor Curiosity is dan ook het zoeken naar bewijzen hiervan.