Impact LCROSS-sonde op de Maan: eerste resultaten

De NASA heeft vrijdag 09 oktober 2009 een onbemande sonde en een afgedankte rakettrap laten inslaan op de Maan. Bedoeling van het onuitgegeven 'bombardement' is te bevestigen dat er water op de maan is. Op 18 juni vertrok een Atlas-5 draagraket vanop Cape Canaveral met twee onbemande sondes naar de Maan, de 'Lunar Reconnaissance Orbiter' (LRO) en de LCROSS ('Lunar Crater Observation and Sensing Satellite').
Het LCross moederschip maakte deze foto van de krater Cabeus tijdens de dodelijke sprong in de schaduw.Het LCross moederschip maakte deze foto van de krater Cabeus tijdens de dodelijke sprong in de schaduw.

De 891 kilo wegende LCROSS maakte zich vrijdag om 03.50 uur Belgische tijd los van de bovenste Centaurtrap van de Atlasraket. Om 13.31 uur stortte de 2,3 ton wegende rakettrap neer in de zuidelijk gelegen krater Cabeus. De LCROSS-sonde vloog daarop door de 'wolk' van stof en analyseerde het opgeworpen puin. Vier minuten later sloeg de sonde ook in op de maan.
Het bombardement, dat 79 miljoen dollar kostte, moet waterijs tevoorschijn toveren. Water is zeer waardevolle materie op de maan. Als men het ooit van op de Aarde zou willen meenemen dan hangt er een prijskaartje aan van 30.000 dollar per liter. Het zou voor de NASA een hele besparing betekenen als toekomstige, dorstige kolonisten ter plaatse al water ter beschikking hadden. Bovendien, water is splitsbaar in zuurstof voor het ademen en waterstof als raketbrandstof.

Het experiment werd gevolgd via de LRO-sonde en de Hubble ruimtetelescoop.
De voorbije maanden hebben drie sondes sporen van water in Maangebieden ontdekt waar het niet verwacht werd. Op de zuidelijke pool zijn eerder al aanwijzingen van de aanwezigheid van waterstof gevonden.
Bron: Belga, SpaceWeather.com

Claire Vanherle