Einde van een tijdperk: de laatste vlucht van de Space Shuttle

Met de veilige terugkeer op Aarde van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis op donderdag 21 juli 2011 na een reis van dertien dagen – op het programma: een bezoek aan het internationale ruimtestation ISS – is een einde gekomen aan een avontuur dat precies dertig jaar geduurd heeft.

Deze ruimtereis van Atlantis was inderdaad de laatste vlucht van een Space Shuttle, de eerste lancering vond plaats op 12 april 1981, het was ruimteveer Columbia dat de spits mocht afbijten.
Naast Atlantis en Columbia bestond de vloot voorts nog uit Challenger, Discovery en Endeavour. Samen waren deze vijf shuttles goed voor 135 ruimtemissies en werden 21.152 toertjes rond de Aarde gemaakt. Aan boord werden 355 astronauten vervoerd, waaronder in 1992 onze landgenoot Dirk Frimout tijdens missie 45 aan boord van Atlantis.

Het ruimteveer was het eerste herbruikbare ruimteschip dat als raket werd gelanceerd en als vliegtuig terugkeerde op het aardoppervlak. Het diende als transportmiddel om mensen en satellieten in een baan rond de Aarde te brengen, er werd aan boord wetenschappelijk onderzoek verricht en de Space Shuttle was een belangrijk middel om het internationale ruimtestation mee te helpen opbouwen, onderhouden en van voorraden te voorzien.

Naast de positieve kant van het epos van de Space Shuttle mag toch zeker de tragedie niet vergeten worden van de twee ruimteveren die verloren zijn gegaan: op 28 januari 1986 ontplofte de Challenger 73 seconden na de lancering, en op 1 februari 2003 verongelukte Columbia tijdens de terugkeer in de aardatmosfeer. Bij elk van beide ongevallen kwamen de zeven bemanningsleden om het leven.

Meer info over het ruimteveerproject:
NASA Space Shuttle
Spaceflight Now
Overzicht alle vluchten Space Shuttle
Tribute poster hoge resolutie
ESA Tribute to the Space Shuttle