Europees Galileo-project gaat van start - UPDATE 20 oktober 15:35

Update:
De lancering is uitgesteld omwille van een lek in een klep van het systeem voor de brandstofbevoorrading. Naar alle waarschijnlijkheid zal morgen een nieuwe poging ondernomen worden om 12u30 onze tijd.

Donderdag 20 oktober wordt een belangrijke dag voor de Europese ruimtvaartgeschiedenis. Vanop de basis Centre Spatial Guyanais (CSG) in Kourou (Frans-Guyana) zal de ESA voor het eerst een Russische Soyuz lanceren. Aan boord van de draagraket zullen zich de eerste twee satellieten van het Europese Galileo-netwerk bevinden.
Galileo is de Europese tegenhanger van het Amerikaanse GPS-systeem. In 2012 volgt nog een lancering zodat de basis van het netwerk kan gelegd worden. De volgende jaren zullen dan nog eens 26 satellieten gelanceerd worden, zodat het gehele netwerk uit 30 stuks (waarvan 3 reserves) zal bestaan. De laatste lancering is pas voorzien in 2019 maar het systeem zou in 2014 al wel operationeel zijn. Het is het grootste Europese ruimtvaartproject tot nu toe.

Galileo wordt veel nauwkeuriger dan het Amerikaanse GPS en zal ook een betere dekking hebben. Maar de voornaamste reden waarom Europa het systeem uitbouwt, is omdat het onafhankelijk wil zijn van de Amerikanen, die bijvoorbeeld in tijden van oorlog hun GPS-systeem voor Europa zouden kunnen uitschakelen. Het hele project kost 3,4 miljard euro.

De lancering is voorzien om 12u34 onze tijd. Ter gelegenheid van het event organiseert men aan het Europees Parlement in Brussel een evenement, waarbij de lancering op een groot scherm kan gevolgd worden. Er zal ook “randanimatie” voorzien zijn. Meer info over het event vind je hier

Op de pagina staat ook een link waarmee je de lancering live via het internet kan volgen.