Nieuws

Samenstand Jupiter-Maan vanavond en morgen

Vanavond (dinsdag) en morgenavond (woensdag 13/8) is er een opvallende samenstand te zien tussen de Maan en de heldere planeet Jupiter. Beide objecten staan dan 's avonds relatief laag in het zuiden, wat vanavond alvast voor een fotogenieke gelegenheid zorgt.
IMG_1398_resize


Eclips was een onverwacht succes

Ondanks de weersvoorspellingen van de laatste dagen (die bewolking en zelfs regen voorzagen) kon de gedeeltelijke zonsverduistering van deze ochtend in ons land toch bijna doorlopend waargenomen worden.
Op tijd en stond een klein wolkje kon de pret niet bederven...

IMG_1366-resize


Gedeeltelijke zonsverduistering op 1 augustus

Op vrijdag 1 augustus is er een totale zonsverduistering te zien, in een smalle strook gaande van het uiterste noorden van Canada en Groenland, dwars doorheen Siberië, en eindigend in China.

eclipspad 1 augustus overzicht


Lichtende nachtwolken te zien vorige nacht.

Voor het eerst dit jaar kregen we vanavond een redelijk fraaie reeks Lichtende Nachtwolken te zien (NLC's = NoctiLucent Clouds). Het is een fenomeen dat we typisch op onze breedteligging (en noordelijker) te zien krijgen tijdens de zogenaamde "grijze nachten": de periode waarin het eigenlijk niet helemaal donker wordt 's nachts.

IMG_1004_resize


Cassini krijgt nog eens 2 jaar

040612cassiniatsaturn.thumbnailBeeld- NASA/JPL
Vandaag, 30 juni 2008, eindigt de officiële, 4 jaar durende Saturnus-missie van de Cassini-orbiter.
Sinds haar aankomst bij de ringenplaneet op 30 juni 2004 stuurde Cassini vele duizenden beelden in nooit geziene scherpte door en bracht ook de Europese lander Huygens mee, die een geslaagde zachte landing maakte op Titan.


Discovery brengt Kibo en toiletpomp naar het ISS

Afgelopen zaterdagavond om 23:02 uur is Space Shuttle Discovery nogmaals vertrokken naar het ISS om een belangrijk onderdeel af te leveren.
Het betreft de hoofdmodule van het Japanse ruimtelab Kibo (wat "hoop" betekent). Het is de grootste bewoonbare module van het ISS en omvat ook een robotarm en een luchtsluis, die zullen gebruikt worden om experimenten te behandelen op het nog te lanceren buitenplatform. (zie foto)
kibo-photo-nasa.thumbnailfoto: NASA


Phoenix maakt geslaagde landing op Mars

Maandagochtend 26 mei om 1u53 onze tijd kwamen onder groot gejuich in het Phoenix controlecentrum in Pasadena de langverwachte radiosignalen binnen die aangaven dat de Phoenix lander een succesvolle zachte landing gemaakt heeft op Mars.
Uit de eerste beelden die de stereo camera maakte is dit beeld van het lokale landschap samengesteld.
lg_434_cr.thumbnailBeeld: NASA/JPL


Landt de Phoenix veilig op de noordpool van Mars?

Ruim 9 maanden na zijn lancering op 4 augustus 2007 en na een traject te hebben afgelegd van 700 miljoen km (vier keer de afstand van de Aarde naar de Zon) is de Amerikaanse sonde Phoenix in de buurt van de planeet Mars aangekomen.

Phoenix cruise to Mars.thumbnailPhoenix' reis naar Mars


Testsatelliet Giove B zet Europa op weg naar eigen GPS in 2013

Na jaren vertraging, stijgende kosten en geruzie lijkt het Europese “Galileo”-project stilaan op snelheid te komen. Woensdag 23 april zette het Europese Parlement het licht op groen om 2,4 miljard Euro extra overheidsgeld te investeren in “Galileo”, het Europese programma dat een concurrent moet worden van het Amerikaanse GPS (Global Positioning System).

GSTBV2B_02_LR_HESA Galileo (copyright illustratie)


Venus Express op zoek naar actieve vulkanen.

Venus Express.thumbnailDe Venus Express (ESA) heeft op Venus een hoge variabele hoeveelheid zwaveldioxide aangetroffen in de atmosfeer. De wetenschappers moeten nu gaan uitmaken of dit komt door actieve vulkanen op Venus of dat dit te maken heeft met een ander onbekend mechanisme dat deze hoeveelheid zwaveldioxide doet onstaan in de atmosfeer.