Nieuws

Frank De Winne opnieuw naar het ISS in 2009

Kort na het succesvolle en dikwijls uitgestelde aankoppelen van de Columbus module aan het internationale ruimtestation ISS maakte de ESA bekend dat Frank De Winne, tweede Belg in de ruimte, deel gaat uitmaken van de vaste bemanning in mei 2009. En dit voor een volledige termijn van 6 maanden.
Columbus werd op 12 februari met een korte plechtigheid in gebruik genomen, en is nu reeds voorzien van 4 ESA rekken met experimenten en 2 modules op het buitenplatform.

588px-Frank_De_WinneFrank De Winne in het ISS (2002): Foto: NASA/ESA


Het Europese ruimtelab Columbus

Op donderdag 7 februari 2008 bracht het Amerikaanse ruimteveer Atlantis het Europese lab Columbus naar het Internationale Ruimtestation (ISS). Vier dagen later was het lab vastgemaakt aan het station en kon het testen beginnen.
3 eyharts schlegelESA-astronauten Léopold Eyharts (links) en Hans Schlegel (rechts) die instaan voor het aankoppelen en het operationeel maken van Columbus. In laatste instantie was Schlegel evenwel ziek en moest verstek laten gaan voor de ruimtewandeling om Columbus aan het ISS te klinken


Heldere meteoor waargenomen boven Vlaanderen: update

20080211_2055UT_web2_0
Update: de bolide werd ook geregistreerd op het all-sky-systeem van Klaas Jobse in Zeeland (Oostkapelle).


Combinatie ISS+Space Shuttle nog een weekje zichtbaar

Zaterdagnamiddag koppelde de Space Shuttle Atlantis met het Internationale Ruimtestation, en de combinatie is nu elke avond één tot twee keer zichtbaar vanuit België, tot het eind van de week.

Doorgangstijden ISS + Space Shuttle:


Shuttle aangekomen bij het Internationale Ruimtestation

STS122_Approach.thumbnailOm 18h17 onze tijd is de Shuttle Atlantis gekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation. Voor de koppeling heeft Atlantis nog een "salto" uitgevoerd, die het mogelijk maakte om vanuit het ruimtestation een visuele inspectie te doen van de onderbuik van de Shuttle, om eventuele schade aan het hitteschild te kunnen vaststellen. De shuttle Columbia is tijdens de terugkeer 5 jaar geleden uiteengespat omdat het hitteschild beschadigd was en de wrijving met de aardatmosfeer niet kon weerstaan.


Space Shuttle en ISS zichtbaar boven België: update II

UPDATE!!

Op dit ogenblik zijn de Shuttle en ISS reeds gekoppeld, dus de voorgaande voorspellingen zijn niet meer van toepassing.
ISS en Atlantis zullen dus bij de volgende passage als één object overkomen.

Doorgangstijden ISS + Atlantis:

Datum Helderheid (magnitude) Begintijdstip (wintertijd) Richting Eindtijdstip (wintertijd) Richting

Space Shuttle en ISS zichtbaar boven België: update

_MG_7829_klein.thumbnail
Ook vanavond (zaterdag 9/2) zullen we ISS en de Space Shuttle Atlantis boven België kunnen zien.
De meest gunstige doortocht van ISS gebeurt net na 19h15m, waarbij het Internationale Ruimtestation héél hoog boven ons hoofd zal passeren.


Space Shuttle en ISS zichtbaar boven België

shuttleGisterenavond (donderdag 7 februari) omstreeks 20h45 werd in Florida -eindelijk- de Space Shuttle Atlantis gelanceerd, met aan boord o.a. de Europese laboratorium-module "Columbus", met bestemming ISS.

De Shuttle zou op zaterdag moeten aankomen bij ISS, en de koppeling is voorzien voor de nacht van zaterdag op zondag (5h23m).


Nieuwe aftelling voor Atlantis

Na lang uitstel is Space Shuttle Atlantis weer helemaal klaar om het Europees ruimtelab Columbus naar het ruimtestation ISS te brengen. Lancering is gepland op 7 februari, 14u45 lokale tijd (20u45 onze tijd)

170421main_arrival2De Atlantis bemanning arriveert op Kennedy Space Center: Beeld: NASA

Normaal had Atlantis reeds op 6 december moeten gelanceerd worden maar een slecht contact in een sensor die een te laag brandstofpeil moet detecteren gooide roet in het eten. Twee lanceerpogingen werden afgelast.


Een jonge planeet rond de ster TW Hydrae

Web_ZoomWetenschappers onder leiding van Johnny Setiawan van het Max Planck-instituut voor Sterrenkunde in Heidelberg ontdekten een planeet rond de ster TW Hydrae in het sterrenbeeld ‘Waterslang’. Dat meldt Nature in zijn nummer van 3 januari.



Datum Helderheid (magnitude) Begintijdstip (wintertijd) Richting Eindtijdstip (wintertijd) Richting