Nieuws

Tweede demotie voor ex-planeet Pluto - niet langer de zwaarste dwergplaneet

eris_keck.thumbnailDe ontdekking in 2005 van een object in de Kuipergordel met een grotere diameter dan Pluto was het begin van een discussie die vorig jaar leidde tot een nieuwe definitie van het begrip "planeet", deze nieuwe definitie had als gevolg dat Pluto niet langer beschouwd kon worden als een planeet, maar als het voornaamste voorbeeld van een nieuwe klasse "dwergplaneten". Zelfs die status is Pluto nu kwijt.


Ruimteveer Atlantis vertrokken naar het ISS

Atlantis_Lancering_062007.thumbnailPrecies op tijd is vandaag 9 juni (bij ons was het toen al 10 juni) het ruimteveer Atlantis gelanceerd voor de STS-117 missie, alweer een ingewikkelde constructieopdracht voor het internationale ruimtestation ISS. Het is de eerste maal sinds 4 jaar dat lanceerplatform 39A gebruikt wordt, dit zal de komende jaren trouwens het meest gebruikte platform blijven.


Ruimteveer Atlantis weer de lucht in op 9 juni

STS117_badge.thumbnailAls alles goed gaat vertrekt het ruimteveer Atlantis op 9 juni (onze tijd) naar het ISS. De lancering is voorzien om 1u38. De missie (STS-117) zou 11 dagen duren en er zijn 3 ruimtewandelingen voorzien.

Normaal gezien zou Atlantis al in maart gelanceerd worden, maar bij een storm werd toen de externe brandstoftank beschadigd.


Zwarte gaten ontdekt... op Mars!

Gat_in_Mars.thumbnailReeds enige tijd weet men het bestaan af van een aantal geheimzinnige "zwarte gaten" in het Marsoppervlak, maar het gebrek aan voldoende gedetailleerde foto's liet tot nu toe niet toe om er veel van te ontraadselen.

Tot nu toe, want de foto's van de HiRISE camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter laat ze nu zien met een ongeëvenaard detail van 25 cm per pixel. Groot was de verbazing toen bleek dat zelfs deze gevoelige camera niets, maar dan ook absoluut niets van het interieur kon zichtbaar maken.


Saturnus wordt bedekt door de Maan (bis)

MaanBedektSaturnus_Guide.thumbnailNa de vorige Saturnusbedekking die plaatsvond tijdens de vroege ochtend van vrijdag 2 maart, wordt de planeet Saturnus tijdens de avond van 22 mei opnieuw bedekt door de Maan. De bedekking is bij helder weer overal in België waarneembaar, en het gebeuren zal te zien zijn vanaf 21.15 uur.


Goed gewerkt: COROT ontdekt zijn eerste exoplaneet

COROT_eersteplaneet.thumbnailDe ruimtesonde COROT heeft al na twee maanden succes geboekt. Ze ontdekte haar eerste exoplaneet rond een ster in Monoceros op ongeveer 1500 lichtjaar van de Aarde. Het gaat om een gasreus met een diameter van meer dan 250.000 kilometer. De omloopperiode bedraagt amper anderhalve dag.


Wachten op de nieuwe zonnecyclus

zonnevlekken2007.thumbnailVolgens een internationaal panel van zonnefysici van de NOAA zou de volgende zonnecyclus in maart 2008 op gang komen. Dat is aanzienlijk later dan enkele jaren geleden werd verwacht.


"Leefbare" exoplaneet ontdekt

Leefbare exoplanteet.thumbnailEen team van Zwitserse, Franse en Portugese astronomen heeft voor het eerst een exoplaneet ontdekt die mogelijk leven herbergt. De ontdekking gebeurde met de 3,6-meter telescoop van de ESO op Chili op basis van kleine schommelingen in de positie van de moederster.


Venus bij de Maan: ook overdag zichtbaar

VenusBijDeMaan.thumbnailDe planeet Venus domineert nu al een paar maand de avondhemel, maar de volgende weken wordt ze zelfs nog opvallender: helderder én verder van de Zon (dus nog langer op de avond zichtbaar). Stilletjesaan wordt ze zelfs helder genoeg om overdag met het blote oog zichtbaar te zijn.


Fraaie samenstand tussen Venus en de Plejaden

2007-04-10_samenstand_venus-plejaden_middelformaatKlik op de foto voor een grotere weergave De helderste planeet (Venus) en de helderste sterrenhoop aan de noordelijke hemel (de Plejaden, ook het Zevengesternte of M45 geheten): als die vlak bij elkaar staan levert dit gegarandeerd prachtige beelden op.