Sterrenkunde

Bij het overlijden van Stephen Hawking

Vanochtend vernamen wij, net als velen, op het nieuws: "Deze nacht is de vermaarde wetenschapper en kosmoloog Stephen Hawking overleden. Hij was 76 jaar oud en leed sinds geruime tijd aan een zware ziekte, Amyotrofe Laterale Sclerose ".

11910948Stephen Hawking in The Simpsons


Eclips USA live te volgen...

Vandaag is dé grote dag, toch voor de vele eclipsgangers in de VS. In een lange smalle strook doorheen de Verenigde Staten is een totale zonsverduistering te zien: enkele minuten lang "gaat het licht uit"!
Succes aan alle MIRA-leden en -medewerkers die al ter plaatse zijn!
eclipstraject USA 2017Alle tijden in UT (Universele Tijd), 2 uur bijvoegen voor Belgische tijd


Het geheimzinnig WOW-signaal verklaard?

Hallo? Is er ergens in het heelal buiten ons zonnestelsel nog ander intelligent leven aanwezig?

Een fascinerende vraag die reeds veel mensen van verschillende generaties heeft geboeid. En vandaag is deze zoektocht in het kader van het SETI-project nog steeds heel actueel.


Gelukkige verjaardag, Hubble ruimtetelescoop, en dank voor zoveel schitterende foto's !

De Hubble ruimtetelescoop vierde zonet zijn 27ste verjaardag.


Geysers op Enceladus bevatten moleculaire waterstof...

Bij zijn allerlaatste passage bij Enceladus detecteerde de ruimtesonde Cassini moleculaire waterstof in het "eruptiemateriaal" van de geisers, en dat is een héél nuttig ingrediënt bij het ontstaan van leven...

Vroeger spraken we vaak -half gekscherend, half ernstig- over "Marsmannetjes". Onze buurplaneet leek immers de beste kansen te hebben op het herbergen van (primitieve) levensvormen: een rotsplaneet als de Aarde, niet té ver van de Zon (dus mogelijks vloeibaar water), een beetje dampkring, vulkanisme,...


Zeker zeven planeten rond de koele dwergster TRAPPIST-1

Enkele weken geleden was er ophefmakend nieuws in het wereldje van de astrobiologie: astronomen zijn tot de conclusie gekomen dat rond de rode dwergster TRAPPIST-1 zeker zeven planeten draaien.

TRAPPIST-1 is een zeer kleine en zwakke ster in het sterrenbeeld Waterman, nauwelijks groter dan de planeet Jupiter. Interessant is echter dat deze dwergster zich op amper veertig lichtjaar van ons bevindt, wat naar astronomische normen wel zeer nabij is.


Een opsteker voor de nieuwe zwaartekrachtstheorie van Erik Verlinde

Anderhalve maand geleden was er groot nieuws in de wereld van de theoretische natuurkunde:

Volgens de Nederlandse hoogleraar Erik Verlinde moeten we vele van onze basisbegrippen in de natuurkunde anders gaan benaderen, waaronder in de eerste plaats de zwaartekracht. Men moet die volgens Verlinde niet zozeer als een basiskracht beschouwen maar gewoon als een 'emergent' fenomeen van de informatie die in de natuur is opgeslagen. Er verscheen eerder een artikel hierover op onze website.


Is de lege ruimte dan toch niet zo leeg?

Hebben astronomen de eerste sporen ontdekt van kwantumeigenschappen van de lege ruimte?


Donkere materie uitgelegd?

Ophefmakend nieuws gisteren in de wetenschappelijke wereld. Er zou een doorbraak gevonden zijn voor één van de belangrijkste problemen waarmee de sterrenkunde vandaag geconfronteerd wordt: het probleem van de ontbrekende materie in het universum.


Groot nieuws: Aardachtige planeet ontdekt rond Proxima Centauri...

Je kan er niet onderuit: "exoplaneten" zijn tegenwoordig het populairste onderwerp in de sterrenkunde.

eso1629aArtistieke weergave van hoe deze exoplaneet (en zijn ster) er zou kunnen uitzien...

Zo'n 25 jaar geleden detecteerden twee Zwitserse astronomen voor het eerst aanwijzingen voor een planeet rond een andere ster (een "exoplaneet"), met behulp van héél exotische technieken.



Inhoud syndiceren