Sterrenkunde

Rotatie van Venus vertraagt

Met de Europese ruimtesonde Venus Express is ontdekt dat de planeet Venus een beetje trager rond haar as draait dan vroeger is gemeten. Begin jaren '90 werd de rotatietijd van Venus bepaald met de ruimtesonde Magellan. Deze bedroeg toen 243 (aardse) dagen, 26 minuten en 38 seconden.


Planeten rond sterren eerder een regel dan een uitzondering?

Een internationaal team van astronomen heeft statistisch onderzocht hoe algemeen planeten in ons melkwegstelsel zijn. De conclusie is dat sterren gemiddeld 1,6 planeten hebben, en dat zware planeten (kaliber Jupiter) aanzienlijk schaarser zijn dan lichte (superaardes).


Spectaculaire radarbeelden van asteroide 2005 YU55

601707main_yu55-20111107-43_946-710

De dichte passage van deze asteroïde op de avond/nacht van 8-9 november hebben we helaas in België niet kunnen waarnemen omwille van de bewolking, maar op andere locaties hebben ze duidelijk meer geluk gehad.


Meteoriet raakt huis in Frankrijk

KNIPOOG UIT DE HEMEL, update (2011-10-12)

In het Franse plaatsje Draveil in het noorden van het departement Essonne, ten zuiden van Parijs, vernielde een kleine steenmeteoriet met ijzer- en zinksporen - een H5-chondriet - enkele dakpannen op een huurhuis. Het grootste fragment heeft de typisch zwarte fusiekorst, en weegt 88 g.


Krachtigste zonnevlam sinds ettelijke jaren

Op dinsdag 9 augustus om 10.05 uur onze tijd produceerde de Zon een krachtige zonnevlam, de krachtigste van de huidige zonnecyclus. Het fenomeen deed zich voor in zonnevlek 1263 (zie beeldje links).

1263

Het was een zonnevlam van klasse X6.9, in cyclus 24 (de huidige zonnecyclus) is het pas de derde uitbarsting in die klasse, en het was meteen ook de krachtigste sinds 2006.


Er stroomt mogelijk zout water op Mars

Er zijn op basis van waarnemingen met de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) van de NASA mogelijk sporen ontdekt van stromend water op onze buurplaneet Mars. Het gaat om donkere vingerachtige structuren op tamelijk steil hellende gebieden op het zuidelijk halfrond die tegen het einde van de lente verschijnen, tijdens de zomer groter worden en tegen het begin van de winter op Mars weer verdwijnen. En de daarop volgende lente doet hetzelfde patroon zich opnieuw voor, zo blijkt uit de vervolgwaarnemingen met de MRO.


Zo mooi kan sterrenkunde zijn

Wie graag fraaie plaatjes bekijkt, vindt zeker ook zijn gading in de wereld van de sterrenkunde. Zo heeft de ESO (European Southern Observatory), opererend in Chili, beeldmateriaal vrijgegeven waarop 96 nieuwe sterrenhopen te zien zijn. Niet alleen met het oog op het sterrenkundig onderzoek is dit boeiend materiaal, maar ook puur esthetisch zijn het schitterende beelden om naar te kijken.

eso1128a


Reusachtige ring van waterdamp rond Saturnus

De Europese infrarood-ruimtetelescoop Herschel heeft kunnen aantonen dat de planeet Saturnus omgeven wordt door een gigantische torusvormige ring van waterdamp. De oorsprong van deze waterdamp is de Saturnusmaan Enceladus.

Saturn

Tijdens verschillende passages (2005-2008) in de buurt van Enceladus ontdekte de ruimtesonde Cassini een actief oppervlak met geisers die per seconde zo'n 250 kg waterdamp tot honderden kilometers hoog uitstuwen.


Dwergplaneet Pluto heeft nog extra gezel

Met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop hebben astronomen bij dwergplaneet Pluto een nieuw maantje ontdekt.

Het kleine object met een geschatte diameter van slechts 13 tot 34 km heeft voorlopig als naam P4 en bevindt zich tussen de banen van Plutomaantjes Nix en Hydra die in 2005 door de Hubble werden ontdekt. Deze beide objecten hebben diameters tussen 32 en 113 km. Dit is klein grut in vergelijking met Charon, de grote maan bij Pluto die in 1978 werd ontdekt en een diameter heeft van 1043 km.

hs-2011-23-a-web_printP4 bij Pluto


Gelukkige verjaardag, Neptunus!

Jarig om de 165 jaar

Op 12 juli 2011 bereikt de planeet Neptunus een positie aan de hemel die overeenkomt met de positie waar de planeet zich bevond toen die tijdens de nacht van 23 op 24 september 1846 door de Duitse astronoom Johann Galle samen met zijn assistent Heinrich d'Arrest vanop de sterrenwacht van Berlijn werd ontdekt.

Neptune



Inhoud syndiceren