Planetoïde 2005 YU55 scheert "rakelings" langs de Aarde

Planetoïde 2005 YU55, een hoogst onregelmatig rotsblokje van zo'n 400 m, vliegt tijdens de nacht van 8 op 9 november op nauwelijks 325.000 km voorbij de Aarde. "Rakelings" dus in astronomisch spraakgebruik, want slechts 0,85x de afstand Aarde-Maan. Maar ver genoeg dus om geen enkele risico te geven, en ook geen enkel effect te hebben op onze planeet.

Radarbeeld van de asteroïde gemaakt met de Arecibo-rader tijdens een véél minder dichte passage in 2010Radarbeeld van de asteroïde gemaakt met de Arecibo-rader tijdens een véél minder dichte passage in 2010

Voor waarnemers kan het echter wel een uitdaging zijn om het rotsblokje die avond op te zoeken, mits u over een middelgrote telescoop beschikt (15-20 cm diameter?). Want helaas is het een planetoïde die behoort tot de "C-klasse", heel sterk koolstof-houdend gesteente (en dus héél donker van uitzicht, net zoals kolenstof...). En bovendien zal die avond ook de bijna Volle Maan héél sterk storen.
Maar dan krijgt u ook wel een héél uitzonderlijk iets te zien: een puntje aan de hemel dat zich razendsnel doorheen het beeldveld van de telescoop beweegt, wat reeds na enkele seconden zal opvallen.

Omstreeks het tijdstip van dichtste nadering (een uurtje na middernacht) zal het object helaas niet meer te zien zijn aan onze hemel, maar vroeger op de avond zal die snelheid ook al behoorlijk indrukwekkend zijn.
Baan- en positiegegevens van deze Aardscheerder kan u o.a. binnenhalen op de site van project NEODyS.

http://neo.jpl.nasa.gov/news/news171.html