Waarnemen

ESO's VLT werkt voor het eerst als grote enkelvoudige optische telescoop

180213_vlt.thumbnailHet ESPRESSO-instrument van ESO's Very Large Telescope in Chili heeft voor het eerst het gecombineerde licht van alle vier de 8.2 meter-telescopen gebruikt. Door het licht van deze telescopen op deze manier te combineren is de VLT qua licht-opvangend vermogen de grootste optische telescoop ter wereld, vergelijkbaar met een enkelvoudige telescoop met een spiegeldiameter van 16 meter.


Zin en onzin over een “blauwe superbloedmaan”

Met veel toeters en bellen verschijnen dezer dagen berichten in de media over ‘een zeldzaam verschijnsel in het heelal’, namelijk over een “blauwe superbloedmaan”. Nu, what’s in a name?

Het is een hele mondvol adjectieven die worden toegekend aan de Maan, dus even op een rijtje gezet welke combinatie van begrippen of fenomenen hier worden bedoeld:

1. Blauwe Maan


Nauwe samenstand Jupiter-Mars, zondagochtend 7/01

Hopelijk komen er dit weekend eindelijk een paar opklaringen, zodat we de fraaie samenstand tussen Jupiter en Mars kunnen bewonderen!

Zondagnacht/ochtend (7 januari) naderen beide planeten elkaar tot op minder dan 15 boogminuten: dat is slechts een halve maandiameter! Zelfs bij grote vergroting in de telescoop zullen beide nog samen te zien zijn, én bovendien zijn dan ook de maantjes van Jupiter zichtbaar!

2018-01-07 samenstand Mars-Jupiter_0Minder dan 1/4 graad uit elkaar!


Supermaan op zondag 3 december?

En 't is weer eens zo ver :-). De (voornamelijk Amerikaanse) media hebben weer de mond vol over een "Supermaan", alsof dezer dagen alles in superlatieven moet uitgedrukt worden (weet je nog: een maansverduistering heet tegenwoordig een "bloedmaan"!)... En iedereen wordt dus ook opgeroepen om morgen zeker naar de Volle Maan te kijken, want "die zal opvallend véél groter en helderder zijn" dan anders!
Maar -zoals we al eerder schreven: much ado about nothing!


28/11: heldere vuurbol gezien in de ochtendspits

Blijkbaar start de ochtendspits steeds vroeger, zelfs deze vuurbol om 7h16m (!!) leverde héél veel meldingen op...
En de technologie staat ook niet stil: de "dashcam" van Michael Borms registreerde de lichtflits vanop de A12 ter hoogte van het Fort van Breendonk. Te zien op ons YouTube-kanaal.

Let wel: om alles wat verwarrender te maken was er blijkbaar 5 minuutjes eerder al een eerste -zwakkere- bolide te zien, deze was véél noordelijker (en hoger) aan de hemel te zien.


21 september: heldere vuurbol waargenomen (update3)...

Bolide 21 september: update 3 (16h30m)

En een héél indrukwekkend filmpje werd gemaakt door een gespecialiseerde camera bij ESTEC in Noordwijk, hij maakt deel uit van het Franse FRIPON-netwerk voor de detectie van meteoren.


Weerkunde op het internet

Zondag 27 november 2017 = Dag van de Wetenschap op MIRA.

Wil jij de interessante lezing over weerkunde op het internet nog eens rustig bekijken?
Haal het pdf-document dan via deze link binnen.

Wil je liever de voorstelling als pps-bestand toegestuurd krijgen? Stuur je vraag ons dan toe via info@mira, en we bezorgen jou het gevraagde.


Supermaan 14 november: much ado about nothing...

Much ado about nothing...
In de media was de voorbije weken al veel te doen over de zogenaamde "Supermaan" van 14 november, die de grootste Volle Maan van de eeuw zou zijn!

supermaan 7 procent groter

Eerst en vooral stamt dat begrip "Supermaan" niet uit de sterrenkunde maar uit de sector van de horoscopen :-(. Voor ons heeft dat weinig belang: enkele percenten groter of kleiner zal je echt niet opmerken met het oog...


Meteoren kijken: Perseïden pieken op de ochtend van 13 augustus...

Elk jaar hebben we een aantal periodes waarop er extra veel meteoren ("vallende sterren") te zien zijn, maar de bekendste van deze "zwermen" zijn zeker de Perseïden omstreeks 12-13 augustus.


C/2013 US10 (Catalina): mooie, maar niet uitzonderlijke komeet...

In de media durft men soms al eens te overdrijven: komeet Catalina is zeker niet "de mooiste komeet ooit".
Toegegeven, zeker hier in het noordelijk halfrond werden we de laatste jaren niet verwend qua kometen, dus Catalina is zeker wel een buitenkansje. Maar u zal toch nog steeds minstens een goede verrekijker én een redelijk donkere hemel nodig hebben om de komeet gewoon al te kunnen zien (en wat ervaring indien u ook de staart ervan wil bespeuren).



Inhoud syndiceren