Sterrenkunde

De wetenschap heeft u nodig: meteoren tellen met Radio Meteor Zoo

Enkele jaren geleden ging het project BRAMS (Belgian RAdio Meteor Stations) van start, waar MIRA al van bij het begin actief aan meewerkte.
Via reflectie van radiogolven kunnen meteoren ("vallende sterren") gedetecteerd worden. Stilaan begint het project op volle toeren te draaien, met enkele tientallen ontvangststations verspreid over het ganse land (en zelfs daarbuiten).


Zwaartekrachtsgolven: een nieuwe blik op het heelal wordt mogelijk

Na de ontdekking enkele jaren geleden van het Higgsdeeltje waren wij op 11 februari 2016 andermaal getuige van uiterst belangrijk wetenschappelijk nieuws: “We get it!” was de laconieke aankondiging van de ontdekking op 14 september 2015 van zwaartekrachtsgolven. We beleven dus uitzonderlijke tijden: in enkele jaren tijd waren wij getuige van twee belangrijke ontdekkingen, waarvan men er normaal hoogstens enkele per eeuw mag verwachten…

Albert Einstein en de algemene relativiteitstheorie


Dan toch negen planeten in het zonnestelsel?

Het is nog maar van het jaar 2006 geleden dat Pluto, de tot dan toe negende planeet van het zonnestelsel, 'gedegradeerd' werd tot dwergplaneet, en dus bleven er acht planeten over. Maar vandaag, 20 januari 2016, werd het nieuws bekend gemaakt dat er zich misschien toch een negende planeet in ons zonnestelsel bevindt!


Zwakke ster passeerde 70000 jaar geleden door de Oortwolk

Een internationaal onderzoeksteam heeft vastgesteld dat 70000 jaar geleden een zwakke ster door de Oortwolk gepasseerd is. Voor zover men weet is geen enkele ster ooit zo dicht voorbij de Zon gekomen.


Nipte misser: planetoïde 2004 BL86 passeert langs de Aarde

Op maandag 26 januari 2015 reist een flink uit de kluiten gewassen planetoïde langs de Aarde. Het object dat volgens voorlopige schattingen ongeveer 500 meter groot is, komt op het moment van de dichtste nadering (17:19 u onze tijd) tot op zowat 1,2 miljoen kilometer van onze planeet. Dat is ruim drie maal de afstand van de Aarde tot de Maan. Toch spreken astronomen in zo'n geval van een nipte misser.

2004bl86Copyright afbeelding: NASA/JPL-Caltech


ESO start bouw E-ELT-sterrenwacht

Het tijdperk van de grote telescopen is stilaan voorbij, we beginnen nu aan de extreem grote telescopen!
De Europese sterrenkunde-organisatie ESO start morgen met de bouw van een nog grotere telescoop en sterrenwacht, op weer een andere bergtop in Chili. De toekomstige E-ELT (European Extremely Large Telescope) 39 meter spiegeltelescoop komt op de Cerro Armazones, op 3060 meter hoogte.

E-ELT eso1225cZo zou de nieuwe sterrenwacht er gaan uitzien...


Planetoïde ontdekt met ringensysteem!

Tot nog toe dachten astronomen dat enkel de grote gasplaneten een ringensysteem hadden: Saturnus natuurlijk (zoals iedereen met een telescoop kan zien), maar ook Jupiter, Uranus en Neptunus.

eso1410b

Dankzij waarnemingen tijdens een sterbedekking werd nu echter ook zo'n ring ontdekt rond een véél kleiner object: de verre planetoïde (10199) Chariklo, een rotsblokje van zo'n 258 km groot dat ergens tussen Saturnus en Uranus draait...


Lente is begonnen... ook op MIRA!

Donderdag 20 maart, ook op MIRA is de lente begonnen!
Dat zie je niet alleen aan het fraaie zonnige weer, maar ook her en der zijn er meer "wetenschappelijke" aanwijzingen!

1) op het beeldscherm van onze ISS-opstelling (tweede verdieping) zie je dat het vandaag overal op de Aarde exact 12 uur dag én 12 uur nacht is. Dus de overgang tussen dag en nacht vormt een rechte lijn van Noordpool tot Zuidpool.
Dat krijg je enkel te zien op de eerste dag van de lente én van de herfst!

begin lente 2014


Aantal ontdekte exoplaneten heeft de kaap van 1000 overschreden

Het aantal ontdekte exoplaneten - planeten die rond een andere ster dan onze Zon draaien - heeft de kaap van de 1000 overschreden. Het begint er dus steeds meer op te lijken dat ons zonnestelsel helemaal niet zo uniek is als men vroeger dacht.

exoplanetDe eerste exoplaneet werd ontdekt in 1995. Voordien was er al de ontdekking van een planeetachtig object rond een pulsar.


Buitenaards leven ontdekt? Neen...

Sedert gisteren gaat er een nieuwsbericht de wereld rond over Britse wetenschappers die buitenaards leven zouden ontdekt hebben. Dat zou zeer spectaculair nieuws zijn, moest het ook echt kloppen. Jammer genoeg zijn er heel veel redenen om aan te nemen dat het niet klopt.



Inhoud syndiceren