Zwakke ster passeerde 70000 jaar geleden door de Oortwolk

Een internationaal onderzoeksteam heeft vastgesteld dat 70000 jaar geleden een zwakke ster door de Oortwolk gepasseerd is. Voor zover men weet is geen enkele ster ooit zo dicht voorbij de Zon gekomen.
Het team onder leiding van Eric Mamajek analyseerde de beweging van de kleine ster met de poëtische aanduiding "WISE J072003.20-084651.2" , die "Scholz's star" genoemd wordt. Uit de waarnemingen blijkt dat de ster zo'n 70000 jaar geleden op zo'n 52000 Aardse Eenheden van de Zon moet gepasseerd zijn. Dat is zo'n 0,8 lichtjaar of 7,6 biljoen kilometer. Astronomisch gezien is dit een zeer korte afstand. Proxima Centauri, de ster die na onze eigen Zon het dichtst bij ons staat, ligt op 4,2 lichtjaar afstand. De ster moet dus door de Oortwolk gepasseerd zijn. Dit is een sfeer van miljarden ijsklompen die als een sfeer rond de Zon ligt, op een afstand tussen ongeveer 3000 en 100000 astronomische eenheden.

De ster trok de aandacht van het team omdat ze, ondanks het feit dat ze relatief dichtbij staat (op zo'n 20 lichtjaar afstand), slechts een zeer kleine eigenbeweging heeft. Dat betekent dat ze van de Zon weg moet bewegen. De meeste sterren "in de buurt" van de Zon hebben een grote eigenbeweging. Men kon de radiële snelheid van de ster meten aan de hand van het dopplereffect en zo het traject van de ster terug rekenen in de tijd.
Waarschijnlijk heeft de nauwe passage weinig invloed gehad op de oortwolk, maar de zwaartekracht van een indringer kan altijd wel een aantal komeetachtige objecten in de richting van het zonnestelsel gestuurd hebben.
De ster in kwestie is een kleine rode dwerg van magnitude 10 in het sterrenbeeld Monoceros. Ze is zeer actief en mogelijks moeten onze voorouders ze soms met het blote oog kunnen gezien hebben.

Onlangs lanceerde de ESA de ruimtesonde Gaia. Deze gaat de afstand en snelheid meten van miljarden sterren. Aan de hand van deze gegevens zullen wetenschappers binnenkort in staat zijn meerdere kandidaten voor een "korte nadering" in het verleden of de toekomst op te sporen.

Meer info: http://www.eurekalert.org/multimedia/pub/86877.php