Nipte misser: planetoïde 2004 BL86 passeert langs de Aarde

Op maandag 26 januari 2015 reist een flink uit de kluiten gewassen planetoïde langs de Aarde. Het object dat volgens voorlopige schattingen ongeveer 500 meter groot is, komt op het moment van de dichtste nadering (17:19 u onze tijd) tot op zowat 1,2 miljoen kilometer van onze planeet. Dat is ruim drie maal de afstand van de Aarde tot de Maan. Toch spreken astronomen in zo'n geval van een nipte misser.

Copyright afbeelding: NASA/JPL-CaltechCopyright afbeelding: NASA/JPL-Caltech

Het object werd op 30 januari 2004 ontdekt door het project LINEAR, een geautomatiseerd systeem waarmee planetoïden opgespoord worden die dicht bij de Aarde passeren en eventueel schade zouden kunnen berokkenen aan satellieten rond de Aarde of aan onze planeet zelf. De aanduiding 2004 BL86 verwijst naar de ontdekking van het zoveelste object in de tweede helft van januari 2004.

Gezien de afstand van meer dan een miljoen kilometer tussen de 'gevaarlijke' planetoïde en onze eigen planeet mag nipte misser misschien een beetje gek klinken, toch is het, gezien de grote afstanden tussen objecten in ons zonnestelsel, inderdaad een buitenkans om dit relatief grote object nader te onderzoeken. Herinner je bijvoorbeeld de impact op 15 februari 2013 van een gelijkaardig object boven de Russische stad Tsjeljabinsk, dat ding explodeerde in de atmosfeer en was 'amper' een dertigtal meter groot. 2004 BL86 is in die optiek duidelijk van een andere grootteorde. En dus zal van deze passage van zo'n kanjer gebruik gemaakt worden om met behulp van radars het oppervlak van de planetoïde af te tasten en de vorm ervan nauwkeurig te bepalen.

Zoekkaart, copyright: NASA/JPL-CaltechZoekkaart, copyright: NASA/JPL-Caltech

Een knappe animatie van de doortocht aan de sterrenhemel van planetoïde 2004 BL86 werd op de vooravond van de dichtste nadering gemaakt door amateurastronoom Alberto Quijano Vodniza vanuit Colombia. Het filmpje volgt het object gedurende slechts 8 minuten, ruim voldoende om de planetoïde als ware het een raket tussen de sterren door te zien voortsnellen.

Bij helder weer wordt 2004 BL86 voldoende helder (+- magnitude 9) om hem met een goede verrekijker of een telescoop te volgen ter gelegenheid van deze passage.

Verdere updates in dit verband krijg je via deze site van de NASA.

Bron: NASA Jet Propulsion Laboratory News