Zo mooi kan sterrenkunde zijn

Wie graag fraaie plaatjes bekijkt, vindt zeker ook zijn gading in de wereld van de sterrenkunde. Zo heeft de ESO (European Southern Observatory), opererend in Chili, beeldmateriaal vrijgegeven waarop 96 nieuwe sterrenhopen te zien zijn. Niet alleen met het oog op het sterrenkundig onderzoek is dit boeiend materiaal, maar ook puur esthetisch zijn het schitterende beelden om naar te kijken.

De objecten, zogenaamde open sterrenhopen, werden ontdekt door een internationaal team astronomen die daarvoor gebruik maakten van de Visible and Infrared Survey Telescope (VISTA) die deel uitmaakt van het indrukwekkende instrumentarium dat op de Cerro Paranal opgesteld staat - meest bekend is natuurlijk de Very Large Telescope op dezelfde site.

Deze kleine en lichtzwakke objecten waren tijdens eerdere waarneemsessies nooit opgemerkt omdat ze door het vele stof in de Melkweg onzichtbaar waren. Maar dankzij de uiterst gevoelige infrarooddetectoren van VISTA werd het wel mogelijk om deze sterrenhopen doorheen het stof toch waar te nemen.

Het merendeel van de sterren met meer dan de helft van de massa van de Zon ontstaan in open sterrenhopen. Dit soort stergroepen zijn belangrijke bouwstenen voor de vorming en verdere evolutie van sterrenstelsels. Ze ontstaan uiteraard in een omgeving waar er voldoende materiaal voorhanden is om stervorming mogelijk te maken, en dat zijn dus stofrijke zones die het grootste deel van het zichtbare licht dat jonge sterren uitstralen verstrooien of absorberen. Maar de VISTA-telescoop slaagt er wel in om dergelijke objecten zichtbaar te maken.

Tot voor kort waren er slechts zo'n 2.500 open sterrenhopen ontdekt in onze Melkweg, maar sterrenkundigen vermoeden dat er tussen het gas en stof wellicht nog zowat 30.000 stuks verborgen zitten. Wellicht is de ontdekking van deze 96 open sterrenhopen die ESO bekend maakte dus nog maar het topje van een enorme ijsberg.

Via deze link krijg je het plaatje in hogere resolutie te zien, voor wie nog beter wil om er bv. op in te zoomen of om het als schermachtergrond op je computer te plaatsen kan hier terecht.

Bron: ESO Press Releases

03/08/2011