Dwergplaneet Pluto heeft nog extra gezel

Met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop hebben astronomen bij dwergplaneet Pluto een nieuw maantje ontdekt.

Het kleine object met een geschatte diameter van slechts 13 tot 34 km heeft voorlopig als naam P4 en bevindt zich tussen de banen van Plutomaantjes Nix en Hydra die in 2005 door de Hubble werden ontdekt. Deze beide objecten hebben diameters tussen 32 en 113 km. Dit is klein grut in vergelijking met Charon, de grote maan bij Pluto die in 1978 werd ontdekt en een diameter heeft van 1043 km.

P4 bij PlutoP4 bij Pluto

Het is helemaal niet eenvoudig om zo'n klein objectje te ontdekken op een afstand van meer dan vijf miljard km, de nieuweling werd door de Hubble-ruimtetelescoop ontdekt tijdens een speuroperatie op zoek naar ringen rond Pluto. Dat kadert in voorbereidend onderzoek dat in de omgeving van deze ex-planeet wordt uitgevoerd met het oog op de aankomst en doortocht in 2015 van de NASA-ruimtesonde New Horizons. Die missie heeft als doel onze kennis van het gebied buiten de baan van Neptunus, de zogenaamde Kuipergordel, stevig vooruit te helpen.

Onderzoekers veronderstellen dat het satellietensysteem rond Pluto ontstaan zou kunnen zijn door de botsing van Pluto met een ander planeetachtig object in het nog jonge zonnestelsel. Daarbij zouden de brokstukken samengeklit zijn tot de verschillende manen van de dwergplaneet en zou er zich eventueel ook een ringensysteem van brokstukjes gevormd kunnen hebben. Maar daarvan zijn vooralsnog geen sporen ontdekt.

Bron: Hubble Site Newscenter