Nieuws

Ruimtelab Columbus gaat vannacht de ruimte in

columbusCenter_s.thumbnailCulumbus Control Centre Oberpfaffenhofen (bron: NASA / ESA)

We hebben er lang moeten op wachten maar vanavond 6 december is het eindelijk zover: Het Europese ruimtelab Columbus vertrekt in het laadruim van Space Shuttle Atlantis naar het ISS.

Vlucht STS-122 zal uitgevoerd worden door 5 NASA astronauten en 2 ESA astronauten: de Duitser Hans Schlegel en de Fransman Léopold Eyharts. Een achtste bemanningslid is Daniel Tani die sinds oktober aan boor van het ISS is en met STS-122 terugkeert.


Komeet Holmes nog steeds makkelijk zichtbaar

Meer dan een maand na zijn onverwachtse opflakkering/uitbarsting is komeet Holmes nog steeds makkelijk zichtbaar. Holmes heeft ondertussen (volgens onze laatste foto's) een diameter bereikt van nagenoeg 50 boogminuten, of bijna twee keer de diameter van de volle maan aan de hemel. Daardoor is zijn totale helderheid natuurlijk ook meer uitgesmeerd, waardoor hij vooral indrukwekkend is bij kleine vergrotingen (verrekijker of niet al te grote telescoop).


Columbus klaar voor lancering

Columbus, een Europsees laboratorium dat deel moet uitmaken van het ISS, staat klaar om gelanceerd te worden met het ruimteveer Atlantis op 6 december.
Columbus is de Europese bijdrage aan het ISS. Het is een cylindrische module van 7 meter lang en 4,5 meter breed. Het lab biedt plaats aan verschillende rekken waarin experimenten worden uitgevoerd. Zo zal er onderzoek verricht worden naar vloeistofdynamica en het gedrag van cellen en weefsels in de ruimte. Nadien zullen er nog heel wat experimenten worden toegevoegd.


China naar de Maan

ChinaMaan_0
China heeft vol trots de eerste beelden vrijgegeven die gemaakt zijn door Chang’e 1. Deze maansonde werd op 24 oktober gelanceerde en bereikte 5 november haar baan om onze satelliet.
De foto is samensgesteld uit 19 afzonderlijke beelden en toont een gebied van het zuidelijk halfrond.
Het tuig zal nu gedurende een jaar gedetailleerde opnamen maken en onderzoek verrichten naar de samenstelling van de maanbodem.


Discovery bijna weer thuis

columbia resize_0
De zevenkoppige bemanning van het ruimteveer Discovery maakt zich klaar voor de landing. Normaal gezien landt de shuttle vanavond om 19u01 onze tijd op het Kennedy Space centre na een vlucht van 21 dagen. Een uur voor de landing vindt de "deorbit burn" plaats, waarbij het veer afgeremd en op de juiste manier gedraaid wordt om de dampkring binnen te kunnen komen.


Eigenaardige eivormige sterbaan van Sirius verklaard

SiriusAB_scale
Sirius A en zijn partner Sirius B zijn fysieke dubbelsterren. Tot voor kort was het een raadsel waarom zij zulke rare eivormige sterbanen maakten. Sterrenkundige Axel Bonacic Marinovic van de universiteit Utrecht verklaart nader...


Komeet 17/P Holmes zichtbaar met het blote oog - update 5 - eerste eigen beelden (26 oktober, 1h00m)

De IAU heeft intussen bevestigd dat de periodieke komeet 17/P Holmes een spectaculaire uitbarsting ondergaat. Normaal zou het object nu van de 16de grootte moeten zijn, maar gisterennacht verhelderde ze plots spectaculair en werd ze met het blote oog zichtbaar.


Komeet 17/P Holmes in uitbarsting

De periodieke komeet 17/P Holmes is op de nacht van 23 op 24 oktober plots heel wat helderder geworden. Bob King zag het object in enkele uren tijd van magnitude 16 naar magnitude 4 evolueren. De komeet is dus zichtbaar met het blote oog. Bovendien staat ze gunstig geplaatst aan de hemel in het sterrenbeeld Perseus. Ze lijkt wel nagenoeg stervormig en is dus moeilijk als een komeet te identificeren.
Een zoekkaartje en een efemeride vind je op hier (Adobe Reader is noodzakelijk om dit bestand te openen).


Discovery klaar voor 23 oktober

shuttleLaunch.thumbnailNASA maakte gisteren bekend dat het ruimteveer Discovery op 23 oktober toch zou gelanceerd worden. De laatste dagen werd de vertrekdatum onzeker omdat er mogelijk problemen waren met het hitteschild. Een onafhankelijk team van experten had aanbevolen om deze gedeeltelijk te vervangen, maar de NASA-leiding volgt hun argumenten dus niet.