Komeet 17/P Holmes zichtbaar met het blote oog - update 5 - eerste eigen beelden (26 oktober, 1h00m)

De IAU heeft intussen bevestigd dat de periodieke komeet 17/P Holmes een spectaculaire uitbarsting ondergaat. Normaal zou het object nu van de 16de grootte moeten zijn, maar gisterennacht verhelderde ze plots spectaculair en werd ze met het blote oog zichtbaar.
De uitbarsting werd ontdekt door de Spaanse amateurastronoom Juan Antonio Henríquez Santana. Op het moment van dit schrijven bedraagt de magnitude 3,8. De komeet bevindt zich in het sterrenbeeld Perseus en is de hele nacht waarneembaar vanuit België. Ze is wel nagenoeg puntvormig, de coma rond de kern is niet groter van 3 boogseconden. Momenteel is er vanuit ons land jammer genoeg niets te zien door de bewolking. Vrijdagavond is er echter kans op opklaringen.
Een efemeride en een zoekkaartje zijn in bijlage te vinden.

Update 2: ondertussen zijn er ook al beelden en waarnemingen beschikbaar. Neem o.a. een kijkje op de bekende Spaceweather-website.
Uit historische bronnen blijkt trouwens dat de komeet niet aan zijn proefstuk toe is: ook bij zijn ontdekking (1892) was de staartster in uitbarsting, wat hij toen enkele maanden later nog eens herhaalde. Bij zijn volgende passages (de komeet draait tegenwoordig elke 7,35 jaar om de Zon) bleven uitbarstingen echter uit, zodat hij meestal zelfs niet zichtbaar werd.

Update 3:
klik hier voor een overzichtskaartje van de ganse sterrenhemel, gemaakt voor eind november omstreeks middernacht. Het traject van de komeet is er op aangeduid.
En dat laatste is in detail te bekijken op het sterrenkaartje van het sterrenbeeld Perseus.

Update 4:
Deze opname vanuit Zottegem werd gerealiseerd met een Celestron C9.25 telescoop en een DMK31 astrocamera, een som van 1000 beelden met elk een belichtingstijd van slechts 0.25 seconden. Het beeld toont 4 verschillende bewerkingen van de originele opname, bedoeld om verschillende soorten detail waar te nemen.

Update 5:
En dit is een kleurenopname met dezelfde kijker en camera, die duidelijk kleurvariaties toont doorheen de komeet.


BijlageGrootte
Holmes.PDF50.11 KB