Komeet Holmes nog steeds makkelijk zichtbaar

Meer dan een maand na zijn onverwachtse opflakkering/uitbarsting is komeet Holmes nog steeds makkelijk zichtbaar. Holmes heeft ondertussen (volgens onze laatste foto's) een diameter bereikt van nagenoeg 50 boogminuten, of bijna twee keer de diameter van de volle maan aan de hemel. Daardoor is zijn totale helderheid natuurlijk ook meer uitgesmeerd, waardoor hij vooral indrukwekkend is bij kleine vergrotingen (verrekijker of niet al te grote telescoop).
Ook met het blote is hij nog steeds redelijk zichtbaar: zelfs vanuit de niet bepaald stikdonkere Brusselse rand lukt dit nog behoorlijk makkelijk, vooral omstreeks middernacht (dan staat de komeet en het sterrenbeeld Perseus pal boven ons hoofd).

De komeet stond de laatste weken in de buurt van de ster Mirfak, de helderste ster van het sterrenbeeld Perseus: eerst "links" ervan, omstreeks 20 november vlak erbij, en tegenwoordig staat ze er ietsje "rechts" van. Klik hier voor een overzichtskaartje van de sterrenhemel, zoals die er nu omstreeks 20h 's avonds uit ziet.

Bijgaande foto toont de komeet op de avond van 29 november (opname Philippe Mollet, met Canon EOS 350D en een 120mm-lenzenkijker bij f/6).