In dit jubileumjaar (MIRA wordt dit jaar immers 40) hebben we eindelijk de grote stap gezet: vanaf nu is MIRA elke zondag geopend, tussen 14h en 18h. Ondanks de ietwat "dubieuze" datum (1 april!!) kende de eerste editie alvast een groot succes: we mochten immers zo'n 150 bezoekers verwelkomen. Het mooie lentezonnetje en het begin van de paasvakantie zal daaraan wel niet vreemd geweest zijn.
In een tijd waarin andere ruimtetuigen jarenlang gezapig rondjes rond de zon draaien en kosmisch biljart spelen met de binnenplaneten is New Horizons een echte snelheidsduivel.
Misschien niet zo'n gebruikelijk onderwerp om in deze rubriek te zetten maar een absolute must voor wetenschapsliefhebbers is deze tentoonstelling die vandaag 8 maart in Brussel opent.
Op maandag 26 februari trok een korte maar intense onweersbui over het Kennedy Space Center. Niet zo ongewoon in Florida maar deze was toch wel uitzonderlijk in de zin dat er golfbalgrote hagelstenen uit vielen die dan nog eens door een stormachtige wind in het rond geslingerd werden.
Op de vroege ochtend van vrijdag 2 maart wordt de planeet Saturnus bedekt door de bijna volle maan. De bedekking is overal in België waarneembaar, en bovendien ook in Oost- en Noord-Europa. De zuidelijke grens van de bedekking loopt trouwens door Frankrijk: in Rouen, Orleans, Lyon, Cannes e.a.
Vorige zondag (25 februari) heeft de Europese Rosetta-sonde een geslaagde "flyby" gemaakt langs de Rode planeet.
Hét astronomische topmoment van 2007 wordt waarschijnlijk wel de maansverduistering tijdens de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 maart. Mooi tijdens het weekend, met een hoogstaande maan,... als de weergoden ons nu ook nog gunstig gezind zijn dan zitten alle omstandigheden mee om er een mooi schouwspel van te maken.
In de nacht van 17 op 18 januari werd de bescherming voor de lenzen van de telescoop met succes verwijderd en zag hij voor het eerst licht van sterren. Corot is gebouwd door de Franse ruimtevaartorganisatie CNES met medewerking van ESA.
Uit nieuw onderzoek gebaseerd op waarnemingen met de Spitzer-ruimtetelescoop van de NASA blijkt dat reusachtige gasplaneten zich vormen binnen de eerste tien miljoen jaar na het ontstaan van sterren zoals onze Zon.