To be or not to be? Voor reuzenplaneten vooral een kwestie van snel zijn...

Uit nieuw onderzoek gebaseerd op waarnemingen met de Spitzer-ruimtetelescoop van de NASA blijkt dat reusachtige gasplaneten zich vormen binnen de eerste tien miljoen jaar na het ontstaan van sterren zoals onze Zon. Zulke sterren hebben een levensduur van zo'n tien miljard jaar, die eerste tien miljoen jaar situeren zich dus echt wel in de prille beginfase van dit soort sterren.

De studie die werd verricht was de meest grootschalige in zijn soort. Door middel van de instrumenten aan boord van de Spitzer-ruimtetelescoop waarmee het mogelijk is het infrarode deel van het elektromagnetische spectrum te onderzoeken, kwamen wetenschappers tot een interessante bevinding: bij vijftien verschillende sterren, variërend in leeftijd van drie tot dertig miljoen jaar, werd in de binnenste zone van die diverse stersystemen - een zone die je kan vergelijken met de zone in ons eigen zonnestelsel tussen de Aarde en Jupiter - een massa gas gevonden die minder dan tien procent uitmaakt van de totale massa van een planeet zoals Jupiter.

Waaruit het onderzoeksteam concludeert dat het ontstaan van gasreuzen bij jonge sterren een kwestie is van snel wezen: als het niet in die fase lukt, lijkt het erop dat het nooit meer zal lukken...

Meer weten over Spitzer? Klik hier, je vindt er veel informatie over de ruimtetelescoop zelf, maar ook over de wereld in infrarood, met leerrijke experimenten om zelf te doen!

Bron: The University of Arizona, uanews.org