Nieuws

Orionnevel staat dichterbij dan verwacht

OrionNebula.thumbnailDe beroemdste, meest gefotografeerde en bekeken nevel zal heus wel de orionnevel zijn.


Dawn gaat Vesta en Ceres bezoeken

vesta_hub_lgOp 27 september heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de missie Dawn gelanceerd met een Delta II-raket vanop Cape Canavral (Florida). Dawn maakt deel uit van het Discovery-programma van NASA, dat een aantal relatief goedkope en kleinere missies inhoudt.


Tweede maansverduistering van 2007 morgenochtend, niet zichtbaar in België

mira_maaneclips
Op de ochtend van 28 augustus vindt de tweede totale maansverduistering van dit jaar plaats. Deze verduistering is vanuit België niet te volgen, de eerste aanraking met de hoofdschaduw gebeurt om 10u51 Europese zomertijd, op dat moment is de maan al enkele uren onder de horizon verdwenen.

De verduistering is echter goed te volgen vanuit Noord- en Zuid-Amerika, Oost-Azië en Australië. Het hoogtepunt van de eclips is het best zichtbaar vanuit Hawaii, waar de maan dan net haar hoogtste stand bereikt.


Mira heeft een staart!

mira1_strip_0.thumbnail

Als je naar deze foto kijkt, zul je denken dat je een komeet ziet. Niets is minder waar! Het is de ster Mira waarnaar ook onze volkssterrenwacht Mira werd genoemd, die zo snel door de ruimte suist dat ze een lange uitgerekte staart achter zich laat.


ISS én SpaceShuttle zichtbaar boven België

Donderdagochtend 9 augustus, iets na middernacht, werd het ruimteveer Endeavour succesvol gelanceerd vanop de Kennedy-lanceerbasis in Florida. Het is de eerste lancering van dit ruimteveer sinds 2002. Het gaat om een missie naar het Internationale ruimtestation ISS, en valt voor Belgische waarnemers op een gunstig moment: momenteel is ISS elke avond te zien en dus zullen we de volgende dagen beide samen kunnen waarnemen. Een unieke gelegenheid dus, want bij "gewone" missies (dus niet naar ISS) komen de Shuttles nooit boven de Belgische horizon.


Meteoren waarnemen - het stripverhaal

Meteoren waarnemen ("vallende sterren kijken") is één van die aspecten van de sterrenkunde waar ook de allerjongsten graag en met interesse aan deelnemen.
Om hen een beetje voor te bereiden op de hoge activiteit van dit weekend (het maximum van de Perseïden valt naar schatting op de vroege ochtend van maandag 13 augustus) hebben we voor u dit stripverhaal klaargestoomd. Veel kijk- en leesplezier!

kat1_resize.thumbnail

kat2_resize.thumbnail


Ruimteveer Endeavour klaar voor lancering

Als alles volgens plan verloopt, vertrekt het ruimteveer Endeavour in de nacht van woensdag op donderdag om 0u36 (onze tijd) naar het ISS. De missie STS-118 is de 22ste shuttlevlucht naar het ruimtestation. Het is de bedoeling om een segment te gaan monteren om extra zonnepanelen aan te hangen.


Eerste opname lichtende nachtwolken door nieuwe NASA-satelliet

aim_firstlight.thumbnailDe recent gelanceerde satelliet AIM heeft de eerste beelden teruggezonden van het lichtende nachtwolken fenomeen vanuit de ruimte. Deze wolkenformaties zijn vaker en vaker te zien en de NASA lanceerde deze satelliet met de expliciete bedoeling om dit fenomeen te bestuderen en te trachten de oorzaak ervan te achterhalen.


Maan bedekt Venus op 18 juni [Updated]

Maan_bedekt_Venus_062007.thumbnailOp maandag 18 juni wordt de planeet Venus bedekt door de Maan. Het verschijnsel vindt overdag plaats, maar Venus is helder genoeg om overdag gezien te worden. Om 16u09m zomertijd (tijdstip voor Ukkel; voor andere plaatsen in Vlaanderen bedraagt het verschil hooguit enkele minuten) schuift het onverlichte deel van de Maan langzaam voor Venus. Beide objecten staan op dat ogenblik 60° hoog aan de hemel in het zuidoosten (azimut 160°).


Lichtende Nachtwolken waren weer te zien!

Het seizoen van de lichtende nachtwolken is duidelijk weer aangebroken. Al enkele dagen waren er her en der waarnemingen, waaronder zelfs een paar vanuit Vlaanderen (tussen de wolken door), maar op de avond van vrijdag 15 juni kregen we eindelijk nog eens een kraakheldere hemel. En jawel: zowat de volledige noordwestelijke skyline was gevuld met de fijne slierten van deze "NLC's" (NoctiLucent Clouds ofte Lichtende Nachtwolken).
Meer opnames hiervan (en van de voorgaande jaren) zijn te zien op de site van de auteur.